Le kdo nima rad češenj? Najprej jih jemo kar same, proti konce sezone pa že razmišljamo, kako bi jih vkomponirali v različne sladice. Najpogosteje pripravljamo ravno zavitek in pito. Recept za slednjo vam razkrivamo v nadaljevanju.

, Recept: Ameriška češnjeva pita, izkoristite dobro sezono tega sladkega sadja

Sestavine

  • 1 kg svežih češenj
  • limonin sok
  • 2 žlici koruzne moke
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 vanilijev sladkor
  • Za testo:
  • 350 g navadne moke
  • 150 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 50 g mletih mandljev
  • 2 velika rumenjaka
  • hladno mleko

Postopek

  • Naredite testo. Če želite, lahko uporabite kuhinjskega robota ali mešate ročno. Zmešajte moko in maslo, dokler ne dobite drobtin.
  • Dodamo sladkor, mandlje in rumenjaka ter zmešamo v testo. Morda boste potrebovali nekaj hladnega mleka, da vse skupaj povežete.
  • Testo zavijemo v prozorno folijo in pustimo v hladilniku vsaj 30 minut.
  • Medtem češnje izkoščičimo. Prelijemo jih z limoninim sokom in odstavimo.
  • V manjši skledi zmešajte koruzni zdrob v pasto z dvema žlicama vode in odstavite.
  • Sladkor in vanilijev sladkor stresemo v široko ponev in ju raztopimo na majhnem ognju ter postopoma stopnjujemo ogenj, dokler brez mešanja ne dobimo temne karamele.
  • Ogenj zmanjšamo in stopljenemu sladkorju dodamo češnje.
  • Ko se češnje kuhajo in spustijo sok, se zmes nekoliko zrahlja in spremeni v temen kompot. Nato dodajte mešanico koruzne moke in mešajte, dokler ni dovolj gosta, da lahko prekrijete zadnjo stran žlice. Nadev pustimo na strani, da se ohladi.
  • Pečico segrejemo na 200 stopinj.
  • Na rahlo pomokani površini razvaljamo dve tretjini testa in ga položimo v globok, okrogel pekač za pite.
  • Na spodnjo skorjo prelijemo češnjev nadev.
  • Preostanek testa razvaljamo, da dobimo nekaj podobnega pokrovu, ali pa ga narežemo na trakove in prepletemo kot mrežo čez pito. Rob obvezno premažite z vodo, da povežete zgornjo in spodnjo skorjo.
  • Skorjo premažemo z malo hladnega mleka ali rumenjaka.
  • Pito prestavimo v vročo pečico in pečemo 30 do 35 minut oziroma do zlato rjave barve.
  • Pustite “počivati” 10 minut. Potresemo s sladkorjem in postrežemo toplo ali hladno z vanilijevim sladoledom in skodelico kave.

Zadnji prispevki

Prejšnji članek6 živil, ki jih ne smete shranjevati v hladilniku
Naslednji članekKako preprečiti, da bi vam zelena solata prehitro ovenela. To je trik, ki ga morate poznati