Le kdo nima rad češenj? Najprej jih jemo kar same, proti konce sezone pa že razmišljamo, kako bi jih vkomponirali v različne sladice. Najpogosteje pripravljamo ravno zavitek in pito. Recept za slednjo vam razkrivamo v nadaljevanju.
Sestavine
- 1 kg svežih češenj
- limonin sok
- 2 žlici koruzne moke
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 vanilijev sladkor
- Za testo:
- 350 g navadne moke
- 150 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 50 g mletih mandljev
- 2 velika rumenjaka
- hladno mleko
Postopek
- Naredite testo. Če želite, lahko uporabite kuhinjskega robota ali mešate ročno. Zmešajte moko in maslo, dokler ne dobite drobtin.
- Dodamo sladkor, mandlje in rumenjaka ter zmešamo v testo. Morda boste potrebovali nekaj hladnega mleka, da vse skupaj povežete.
- Testo zavijemo v prozorno folijo in pustimo v hladilniku vsaj 30 minut.
- Medtem češnje izkoščičimo. Prelijemo jih z limoninim sokom in odstavimo.
- V manjši skledi zmešajte koruzni zdrob v pasto z dvema žlicama vode in odstavite.
- Sladkor in vanilijev sladkor stresemo v široko ponev in ju raztopimo na majhnem ognju ter postopoma stopnjujemo ogenj, dokler brez mešanja ne dobimo temne karamele.
- Ogenj zmanjšamo in stopljenemu sladkorju dodamo češnje.
- Ko se češnje kuhajo in spustijo sok, se zmes nekoliko zrahlja in spremeni v temen kompot. Nato dodajte mešanico koruzne moke in mešajte, dokler ni dovolj gosta, da lahko prekrijete zadnjo stran žlice. Nadev pustimo na strani, da se ohladi.
- Pečico segrejemo na 200 stopinj.
- Na rahlo pomokani površini razvaljamo dve tretjini testa in ga položimo v globok, okrogel pekač za pite.
- Na spodnjo skorjo prelijemo češnjev nadev.
- Preostanek testa razvaljamo, da dobimo nekaj podobnega pokrovu, ali pa ga narežemo na trakove in prepletemo kot mrežo čez pito. Rob obvezno premažite z vodo, da povežete zgornjo in spodnjo skorjo.
- Skorjo premažemo z malo hladnega mleka ali rumenjaka.
- Pito prestavimo v vročo pečico in pečemo 30 do 35 minut oziroma do zlato rjave barve.
- Pustite “počivati” 10 minut. Potresemo s sladkorjem in postrežemo toplo ali hladno z vanilijevim sladoledom in skodelico kave.