Poletje prihaja in iskali bomo senco ter nekaj osvežilnega za po grlu. Mnogi radi posežemo po sirupih, ki jih razredčimo z vodo in dodamo zajetno količino ledu. Pokazali smo vam že recept za bezgov sirup, za regratov sirup, sedaj je čas za metin, saj meta raste povsod v izobilju.
Sestavine
- 2 litra vode
- 1,5 kg sladkorja
- 30 g citronske kisline
- 250 g mete
Priprava
- V lonec nalijemo vodo, dodamo sladkor in kuhamo 30 minut na srednji temperaturi.
- Odstavimo s štedilnika, dodamo liste oprane mete in limonin sok.
- Premešamo in pustimo 24 ur v pokritem loncu.
- Sirup precedimo in nalijemo v sterilizirane steklenice.
- Steklenice s sirupom razporedimo po pekaču in postavimo v pečico za 90 minut na 90 C.
- Pustite v pečici, da se ohladi ali pa ga vzemite ven in pokrijte z odejo.
- Sirup pustite v shrambi.
- Rok uporabnosti 12 mesecev.