V začetku jeseni iz skoraj vsake slovenske kuhinje zadiši po jabolčnem štrudlju. Tistem tapravem, pripravljenem iz domačega vlečenega testa. Najboljšega vedno naredijo naše babice, zato je čas, da so zaupale svoje skrivnosti, ki si jih lahko ogledate v spodnjem videu. Ker so babice redko uporabljale tehtnico, smo približek recepta še zapisali.
Sestavine
Testo:
- 250 g moke
- 2 žlici olja
- 1,5 dl mlačne vode
- 1/2 žličke soli
Nadev:
- olupljene in naribane jabolke
- maslo
- pest drobtin
- 4 žlice sladkorja (odvisno od kislosti jabolk)
- žlica cimeta
Postopek
Vse sestavine za testo damo v skledo in jih dobro premesimo. Mesimo vsaj 15 minut (lahko uporabimo tudi električnega robota, da nas ne bolijo roke). Testo naoljimo in pustimo počivati vsaj 2 uri, najbolje pa kar čez noč.
Ko je testo dobro “uležano”, ga na pomokanem prtu razvaljamo, nato si naoljimo prste in začnemo z vleko. Tu morate biti še posebej pazljivi, saj se testo rado raztrga. Vlecite z občutkom.
Jabolka olupimo, naribamo in posujemo s sladkorjem ter cimetom. Pustimo malo počivati in v tem času na maslu prepražimo drobtine. Posujemo jih po razvlečenem testu in nanje položimo naribana in odcejena jabolka.
Zavijemo v zavitek in pečemo na 180 stopinjah približno 45 minut.
Nasvet
- Vlečeno testo je eno izmed težjih stvari, zato ne obupajte, če vam prvič ali drugič ne bo uspelo.
- Pred vlečenjem dobro naoljite prste, da bo delo lažje.
- Uporabite pomokan prt in ne lesene površine. Na prtu vlečenje poteka lažje in testo se ne bo prijemalo.
Video recept
MORDA VAS ZANIMA TUDI: Babičine skrivnosti: Kako pripraviti najmehkejše buhteljne?
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Lahko najdete vseh 10 sveč na sliki?
- Piškoti s karamelo in čokolado so nekaj, kar morate pripraviti letos za praznike
- Živo drevo za božič: Kako ga izbrati in ohraniti pri življenju?
- Slastni čokoladni piškoti, recept, ki vedno navduši
- Optična iluzija: Lahko na tem lepem prizoru najdete srce v 10 sekundah?
- Božična zvezda, simbol praznikov in kako jo ohraniti pri življenju