V začetku jeseni iz skoraj vsake slovenske kuhinje zadiši po jabolčnem štrudlju. Tistem tapravem, pripravljenem iz domačega vlečenega testa. Najboljšega vedno naredijo naše babice, zato je čas, da so zaupale svoje skrivnosti, ki si jih lahko ogledate v spodnjem videu. Ker so babice redko uporabljale tehtnico, smo približek recepta še zapisali.

Sestavine

Testo:

  • 250 g moke
  • 2 žlici olja
  • 1,5 dl mlačne vode
  • 1/2 žličke soli

Nadev:

  • olupljene in naribane jabolke
  • maslo
  • pest drobtin
  • 4 žlice sladkorja (odvisno od kislosti jabolk)
  • žlica cimeta

Postopek

Vse sestavine za testo damo v skledo in jih dobro premesimo. Mesimo vsaj 15 minut (lahko uporabimo tudi električnega robota, da nas ne bolijo roke). Testo naoljimo in pustimo počivati vsaj 2 uri, najbolje pa kar čez noč.

Ko je testo dobro “uležano”, ga na pomokanem prtu razvaljamo, nato si naoljimo prste in začnemo z vleko. Tu morate biti še posebej pazljivi, saj se testo rado raztrga. Vlecite z občutkom.

Razvlečeno testo je lahko skoraj prosojno

Jabolka olupimo, naribamo in posujemo s sladkorjem ter cimetom. Pustimo malo počivati in v tem času na maslu prepražimo drobtine. Posujemo jih po razvlečenem testu in nanje položimo naribana in odcejena jabolka.

Zavijemo v zavitek in pečemo na 180 stopinjah približno 45 minut.

Zavit jabolčni štrudl na starem babičinem prtu
Zavit jabolčni štrudl na starem babičinem prtu

Nasvet

  • Vlečeno testo je eno izmed težjih stvari, zato ne obupajte, če vam prvič ali drugič ne bo uspelo.
  • Pred vlečenjem dobro naoljite prste, da bo delo lažje.
  • Uporabite pomokan prt in ne lesene površine. Na prtu vlečenje poteka lažje in testo se ne bo prijemalo.

Video recept

MORDA VAS ZANIMA TUDI: Babičine skrivnosti: Kako pripraviti najmehkejše buhteljne?

Prejšnji članek5 logičnih ugank, ki vas bodo popolnoma presenetile, a tudi dokazale, da ste genij
Naslednji članek3 enostavni koraki, kako razvozlati ogrlico