Poletje je mimo, temperature so se znižale, zato lahko znova prižgemo pečice in pečemo slaščice. Vedno je ob pričetku hladnejših dni iz babičine hiše dišalo po slastnih buhteljnih. Spomin na njene buhteljne je še močno živ. Zlato zapečeni, mehki, ravno prav sladki in tako božanski, kot bi jih angelčki naredili.

najmehkejše buhteljne, Babičine skrivnosti: Kako pripraviti najmehkejše buhteljne?

Obstaja ogromno receptov za buhteljne in čisto vsi so dobri, vendar je pri pripravi potrebno upoštevati nekaj majhnih skrivnosti, da bodo popolni. Recept za buhteljne smo vam zapisali tukaj, skrivnosti delimo v nadaljevanju.

Toplo mleko

Mleko, ki ga uporabite pri pripravi testa, mora biti ravno pravšnje temperature. Ne sme biti prehladno, ne sme biti pretoplo. Mleko namreč aktivira kvasovke. Če je prevroče, jih ubije, če je prehladno, se ne bodo aktivirale. Najbolje bo, da ga rahlo segrejete – nikar ne uporabite mikrovalovne pečice, saj bo hitro prevroče.

najmehkejše buhteljne, Babičine skrivnosti: Kako pripraviti najmehkejše buhteljne?

Stopljeno maslo

Mnogi naredijo veliko napako, ker maslo segrejejo v mikrovalovni pečici in ga vlijejo takoj v skledo. Če maslo topite v mikrovalovni pečici, počakajte, da se shladi do te mere, da ne bo več vroče – vroče maslo bo namreč ubilo kvasovke.

najmehkejše buhteljne, Babičine skrivnosti: Kako pripraviti najmehkejše buhteljne?

Rum in limonina lupinica

Majhen kozarček (0,3 dcl) ruma in nastrgana eko limonina lupinica bosta dala aromo testu in božanski vonj. Ne pozabite ju dodati.

Gnetenje testa

Če imate kuhinjskega robota, bo to delo opravil namesto vas, drugače zavihajte rokave. Testo morate gnesti vsaj 10 minut, da bo rahlo, še malo lepljivo in puhasto. Če prehitro odnehate, buhteljni ne bodo dovolj mehki.

najmehkejše buhteljne, Babičine skrivnosti: Kako pripraviti najmehkejše buhteljne?

 

Vzhajanje testa

Testo mora dvakrat vzhajati v primerno toplem okolju. Mrzlo stanovanje odpade, saj kvasovke ne bodo delovale, kot bi morale. Najprej naj vzhaja takoj, ko ga zamesite, nato ga pustite vzhajati še, ko bodo buhteljni že v pekaču. Vedno pokrijte s svežo bombažno krpo, da zadržite še dodatno toploto.

najmehkejše buhteljne, Babičine skrivnosti: Kako pripraviti najmehkejše buhteljne?

Peka

Med peko ne odpirajte pečice – glavno pravilo. Če proti koncu peke opazite, da se je zgornji del že preveč zapekel, ga prekrijte s peki papirjem. Babice so včasih uporabile kar prazno embalažo moke, papir namočile in pokrile preko pekača.

PREVERITE ŠE OSTALE SKRIVNOSTI IN NASVETE NAŠE BABICE >>


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNajbolj nenavadne in neverjetne dekoracije za Noč čarovnic (Halloween)
Naslednji članekJesenska živila, ki jih morate uživati, če želite shujšati