Poletje je mimo, temperature so se znižale, zato lahko znova prižgemo pečice in pečemo slaščice. Vedno je ob pričetku hladnejših dni iz babičine hiše dišalo po slastnih buhteljnih. Spomin na njene buhteljne je še močno živ. Zlato zapečeni, mehki, ravno prav sladki in tako božanski, kot bi jih angelčki naredili.
Obstaja ogromno receptov za buhteljne in čisto vsi so dobri, vendar je pri pripravi potrebno upoštevati nekaj majhnih skrivnosti, da bodo popolni. Recept za buhteljne smo vam zapisali tukaj, skrivnosti delimo v nadaljevanju.
Toplo mleko
Mleko, ki ga uporabite pri pripravi testa, mora biti ravno pravšnje temperature. Ne sme biti prehladno, ne sme biti pretoplo. Mleko namreč aktivira kvasovke. Če je prevroče, jih ubije, če je prehladno, se ne bodo aktivirale. Najbolje bo, da ga rahlo segrejete – nikar ne uporabite mikrovalovne pečice, saj bo hitro prevroče.
Stopljeno maslo
Mnogi naredijo veliko napako, ker maslo segrejejo v mikrovalovni pečici in ga vlijejo takoj v skledo. Če maslo topite v mikrovalovni pečici, počakajte, da se shladi do te mere, da ne bo več vroče – vroče maslo bo namreč ubilo kvasovke.
Rum in limonina lupinica
Majhen kozarček (0,3 dcl) ruma in nastrgana eko limonina lupinica bosta dala aromo testu in božanski vonj. Ne pozabite ju dodati.
Gnetenje testa
Če imate kuhinjskega robota, bo to delo opravil namesto vas, drugače zavihajte rokave. Testo morate gnesti vsaj 10 minut, da bo rahlo, še malo lepljivo in puhasto. Če prehitro odnehate, buhteljni ne bodo dovolj mehki.
Vzhajanje testa
Testo mora dvakrat vzhajati v primerno toplem okolju. Mrzlo stanovanje odpade, saj kvasovke ne bodo delovale, kot bi morale. Najprej naj vzhaja takoj, ko ga zamesite, nato ga pustite vzhajati še, ko bodo buhteljni že v pekaču. Vedno pokrijte s svežo bombažno krpo, da zadržite še dodatno toploto.
Peka
Med peko ne odpirajte pečice – glavno pravilo. Če proti koncu peke opazite, da se je zgornji del že preveč zapekel, ga prekrijte s peki papirjem. Babice so včasih uporabile kar prazno embalažo moke, papir namočile in pokrile preko pekača.
PREVERITE ŠE OSTALE SKRIVNOSTI IN NASVETE NAŠE BABICE >>
Zadnji prispevki
- Recept za piščanca z gorgonzolo in papriko, okusno kosilo za vsakdan
- Olja nikoli ne bi smeli hraniti na tem mestu v kuhinji, čeprav pogosto ga
- Slasten prigrizek iz listnatega testa, ki bo zvezda vsake zabave ali piknika
- Optična iluzija: Če psa najdete v 10 sekundah, imate visok IQ
- Recept za hitro in zelo okusno pecivo z jabolki
- Če boste upoštevali te nasvete, vam bo krhko testo za pito vedno uspelo