Ta jesenska juha je odlična predjed. Čudovita je s hrustljavimi krutoni in odličen način, da porabite nabrani kostanj, če ste pečenega že preveč pojedli.

Sestavine

  • 4 rezine slanine, grobo narezane
  • 2 žlici masla
  • 1 velika šalotka ali čebula, grobo sesekljana
  • 1 srednje velik korenček, narezan
  • 1 manjši por, na drobno nasekljan
  • 1 steblo zelene, sesekljano
  • 2 stroka česna
  • 6 skodelic piščančje juhe
  • 2,8 skodelice celega pečenega kostanja, olupljenega in narezanega
  • 1 lovorjev list
  • 1 vejica timijana
  • 0,5 skodelice smetane za kuhanje
  • pol žličke muškatnega oreščka
  • sol in sveže mlet črni poper po okusu

Postopek

  • V veliki ponvi na srednjem ognju pecite slanino, dokler ni hrustljava, 8 do 10 minut.
  • Slanino preložite na krožnik, obložen s papirnato brisačo in pustite, da se ohladi.
  • Ko je dovolj ohlajena, iz nje naredite drobljenec.
  • Odlijte vse, razen 1 čajne žličke maščobe. V isto ponev dodamo maslo, šalotko, korenček, por, zeleno in česen; pražite, občasno premešajte, dokler zelenjava ni mehka, 5–7 minut.
  • Dodamo jušno osnovo, kostanj, lovorov list in timijan; zavrite.
  • Zmanjšajte toploto na srednjo; rahlo pokrito kuhajte, dokler kostanj ni zelo mehak, približno 30 minut.
  • Odstranite z ognja in pustite, da se nekoliko ohladi.
    Zavrzite lovorjev list in timijan. Delajte v serijah in pretlačite juho v mešalniku, dokler ni gladka.
  • Juho vrnite v ponev in jo postavite na srednji ogenj.
  • Vmešajte smetano, muškatni orešček, sol in poper; kuhajte, dokler juha ni gosta, še približno 5 minut.
  • Okrasite z nadrobljeno slanino in drobnjakom.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Imate izjemen vid, če lahko v 8 sekundah opazite skritega kmeta na sliki!
Naslednji članekKdaj v jeseni sadimo česen?