Ta jesenska juha je odlična predjed. Čudovita je s hrustljavimi krutoni in odličen način, da porabite nabrani kostanj, če ste pečenega že preveč pojedli.
Sestavine
- 4 rezine slanine, grobo narezane
- 2 žlici masla
- 1 velika šalotka ali čebula, grobo sesekljana
- 1 srednje velik korenček, narezan
- 1 manjši por, na drobno nasekljan
- 1 steblo zelene, sesekljano
- 2 stroka česna
- 6 skodelic piščančje juhe
- 2,8 skodelice celega pečenega kostanja, olupljenega in narezanega
- 1 lovorjev list
- 1 vejica timijana
- 0,5 skodelice smetane za kuhanje
- pol žličke muškatnega oreščka
- sol in sveže mlet črni poper po okusu
Postopek
- V veliki ponvi na srednjem ognju pecite slanino, dokler ni hrustljava, 8 do 10 minut.
- Slanino preložite na krožnik, obložen s papirnato brisačo in pustite, da se ohladi.
- Ko je dovolj ohlajena, iz nje naredite drobljenec.
- Odlijte vse, razen 1 čajne žličke maščobe. V isto ponev dodamo maslo, šalotko, korenček, por, zeleno in česen; pražite, občasno premešajte, dokler zelenjava ni mehka, 5–7 minut.
- Dodamo jušno osnovo, kostanj, lovorov list in timijan; zavrite.
- Zmanjšajte toploto na srednjo; rahlo pokrito kuhajte, dokler kostanj ni zelo mehak, približno 30 minut.
- Odstranite z ognja in pustite, da se nekoliko ohladi.
Zavrzite lovorjev list in timijan. Delajte v serijah in pretlačite juho v mešalniku, dokler ni gladka. - Juho vrnite v ponev in jo postavite na srednji ogenj.
- Vmešajte smetano, muškatni orešček, sol in poper; kuhajte, dokler juha ni gosta, še približno 5 minut.
- Okrasite z nadrobljeno slanino in drobnjakom.