Pričelo se je hladno obdobje, ki napoveduje sezono prehlada in gripe. Kašelj, zamašen nos in povišana telesna temperatura so znaki, da se morate odpočiti in poseči po krepčilni juhi naših babic. Saj se spomnite, kajne? Vedno, ko smo začeli kazati prve znake prehlada, je babica iz spodnje police v kuhinji vzela ta velik lonec in z ljubeznijo skuhala juho. Bila je najboljša in kar je najbolj pomembno – pomagala je v boju s prehladom. Že takrat so vedeli, da je hrana zdravilo, v današnjih časih to kar malo pozabljamo. Poglejmo, kaj je njena skrivnost.
Sestavine za juho
- 2 čebuli
- 1 krompir
- 3 rumeni korenčki
- 1 repa
- 5 – 6 manjših korenčkov
- 1 kg kokoške s kostmi (stegna, hrbet, noge, perutničke …)
- 6 stebel zelene
- 3 stroki česna
- šop peteršilja
- himalajska sol in poper
- korenina ingverja
Postopek
Čebulo olupimo in jo prerežemo na pol ter popečemo na ponvi brez olja. Narežemo še krompir, repo, rumeno korenje in prepolovimo korenčke. Očistimo kokošje meso in ga dodamo v lonec ter vse skupaj prelijemo s hladno vodo – pustimo, da zavre ter dodamo prej pripravljeno zelenjavo. Na počasnem ognju kuhamo približno 2 uri. Če želimo bistro juho, vso maščobo, ki pri vretju priplava na vrh, odstranimo z žlico. Približno 30 minut pred koncem kuhanja v juho dodamo še peteršilj, česen, zeleno, ingverjevo korenino ter solimo in popramo, meso odstranimo iz juhe. Ko je kuhanje zaključeno, juho precedimo in postrežemo s koščki mesa in koščki kuhane zelenjave.
Zakaj je juha zdravilo proti prehladu?
Hrana je zdravilo in to je dejstvo. Raziskovalci iz Univerze v Nebraski so to dejstvo potrdili. Na preizkus so dali ‘babičine recepte’ kokošjih juh proti prehladu in ugotovili, da zelo dobro zmanjšujejo simptome. Kokošja juha vsebuje protivnetne snovi in nas hkrati hidrira (to je med prehladom zelo pomembno). Arome, začimbe in sama toplota pa pomagajo odmašiti dihalne poti, kar znatno vpliva na izboljšanje počutja.
Torej, ko boste naslednjič smrkali, kašljali in se počutili slabše, si le pripravite okusno krepčilno juhico.
POVEZANO Babičine skrivnosti: Kako narediti najboljšo govejo juho na svetu?
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Lahko najdete vseh 10 sveč na sliki?
- Piškoti s karamelo in čokolado so nekaj, kar morate pripraviti letos za praznike
- Živo drevo za božič: Kako ga izbrati in ohraniti pri življenju?
- Slastni čokoladni piškoti, recept, ki vedno navduši
- Optična iluzija: Lahko na tem lepem prizoru najdete srce v 10 sekundah?
- Božična zvezda, simbol praznikov in kako jo ohraniti pri življenju