V pustnem času pečemo krofe. Vsaka gospodinja ima svoj najljubši recept in čisto vsak se razlikuje. Končen rezultat so mehki, puhasti, z marmelado napolnjeni krofi.
Za vas smo izbrskali recept za krofe, ki po mnenju mnogih vedno uspejo. Če pa ste si letos zaželeli bolj zdrave krofe, pripravite takšne iz pečice.
Sestavine
- 0,5 kg mehke moke
- 0,5 kg ostre moke
- dva ščepa soli
- 100 g kvasa
- 100 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 9 rumenjakov
- 120 g olja
- 2 žlici ruma
- 4,5 dcl mleka
Postopek
- Zmešamo moko in ji dodamo sol.
- Na sredi naredimo jamico.
- Kvas zdrobimo v skledico in dodamo 3 žličke sladkorja.
- Mleko segrejemo do mlačnega in prelijemo čez kvas (približno pol deci). Premešamo in damo v jamico v moki. Pustimo, da se kvas napihne.
- V tem času, ko kvas vzhaja, v drugo skledo damo sladkor, vanilijev sladkor in rumenjake. Puhasto stepamo dokler, ne dobimo blede zmesi. Beljake uporabimo za kakšno drugo sladico.
- V jajčno zmes dodamo dve kapljice vanilijeve arome in olje. Mešamo naprej.
- Prilijemo še mleko in znova premešamo.
- Ko kvas vzhaja, dodamo v jajčno meso malo ruma in vse skupaj prelijemo k moki.
- Zamesimo v gladko testo, približno 15 minut.
- Delovno površino posujemo z moko. Iz testa naredimo kroglice (70 g) in jih damo na pomokano površino. Pokrijemo z kuhinjsko krpo in pustimo dobro uro, da vzhaja – velikost se mora podvojiti.
- V lonec damo vsaj 2 cm olja. Ko se dovolj segreje, vzhajane krofe lepo polagamo v olje in pečemo na vsaki strani (približno 2 minute na stran).
- Napolnimo s poljubnim polnilom (marmelada, nutela).
Video recept s postopkom
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Če psa najdete v 10 sekundah, imate visok IQ
- Recept za hitro in zelo okusno pecivo z jabolki
- Če boste upoštevali te nasvete, vam bo krhko testo za pito vedno uspelo
- Tako pripravite kruh v cvrtniku na vroč zrak (air fryer)
- Optična iluzija: Samo ljudje z detektivskim nosom bodo našli skritega ujetnika v 15 sekundah
- Recept za cheesecake s pistacijo, ne boste ga pozabili