V pustnem času pečemo krofe. Vsaka gospodinja ima svoj najljubši recept in čisto vsak se razlikuje. Končen rezultat so mehki, puhasti, z marmelado napolnjeni krofi.

Za vas smo izbrskali recept za krofe, ki po mnenju mnogih vedno uspejo. Če pa ste si letos zaželeli bolj zdrave krofe, pripravite takšne iz pečice.

Sestavine

  • 0,5 kg mehke moke
  • 0,5 kg ostre moke
  • dva ščepa soli
  • 100 g kvasa
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 9 rumenjakov
  • 120 g olja
  • 2 žlici ruma
  • 4,5 dcl mleka

Postopek

  1. Zmešamo moko in ji dodamo sol.
  2. Na sredi naredimo jamico.
  3. Kvas zdrobimo v skledico in dodamo 3 žličke sladkorja.
  4. Mleko segrejemo do mlačnega in prelijemo čez kvas (približno pol deci). Premešamo in damo v jamico v moki. Pustimo, da se kvas napihne.
  5. V tem času, ko kvas vzhaja, v drugo skledo damo sladkor, vanilijev sladkor in rumenjake. Puhasto stepamo dokler, ne dobimo blede zmesi. Beljake uporabimo za kakšno drugo sladico.
  6. V jajčno zmes dodamo dve kapljice vanilijeve arome in olje. Mešamo naprej.
  7. Prilijemo še mleko in znova premešamo.
  8. Ko kvas vzhaja, dodamo v jajčno meso malo ruma in vse skupaj prelijemo k moki.
  9. Zamesimo v gladko testo, približno 15 minut.
  10. Delovno površino posujemo z moko. Iz testa naredimo kroglice (70 g) in jih damo na pomokano površino. Pokrijemo z kuhinjsko krpo in pustimo dobro uro, da vzhaja – velikost se mora podvojiti.
  11. V lonec damo vsaj 2 cm olja. Ko se dovolj segreje, vzhajane krofe lepo polagamo v olje in pečemo na vsaki strani (približno 2 minute na stran).
  12. Napolnimo s poljubnim polnilom (marmelada, nutela).

Video recept s postopkom


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za pašta fižol – odlično kosilo, pripravljeno v trenutku
Naslednji članekOptična iluzija: Najdete skritega zajca na sliki v le nekaj sekundah? Izzivamo vas