Flancati so pecivo, ki ga navadno pripravljamo v pustnem času. So podobni krofom, vendar veliko bolj prijazni za pripravo. So hrustljavi, nežni in odličen prigrizek h kavi ali čaju.
Sestavine
- 500 g moke ( pol ostre, pol gladke)
- 1 vrečica suhega kvasa ali 0,5 kocke svežega
- 3 rumenjaki
- 50 g stopljenega masla
- 50 g sladkorja
- ščep soli
- 250 ml toplega mleka
- 1 vanilijev sladkor
- naribana limonina lupinica
- 3 žlice ruma
- 0,5 l olja
- 1 žlica sladkorja v prahu za posip
Postopek
V posodo najprej damo vse suhe sestavine, vključno s suhim kvasom in jih premešamo. Nato dodamo še mokre sestavine in gnetemo testo. Če bomo uporabili sveži kvas, se lotimo postopka tako kot je običajno za sveži kvas – najprej kvasec. Ko testo dovolj pregnetemo, ga na toplem mestu pustimo vzhajati. Testo je pripravljeno, ko podvoji svoj volumen.
Sedaj testo prestavimo na pomokano površino in ga razvaljamo na debeline približno pol centimetra. Z nožem ga razrežemo na trakove in nato na rombe ter v vsak romb naredimo dve ali tri zareze. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati še nadaljnjih 30 minut.
V velik lonec damo olje in ga segrejemo – da je dovolj vroče preizkusimo s kuhalnico, ki jo položimo z ročajem navpično v lonec in ko se začnejo delati mehurčki je olje pripravljeno za cvrtje. V lonec položimo flancate in na vsaki strani pečemo (približno 3 minute) do zlato rjave barve. Pazimo, da olje ni prevroče, saj se nam bodo flancati zažgali. Ko so pečeni, jih posujemo s sladkorjem v prahu.
NE SPREGLEJTE: Recept: Domači pustni krofi z marmelado
Zadnji prispevki
- Recept za slastno velikonočno torto, pripravite jo in vsi bodo navdušeni
- Optična iluzija: Stavimo, da ne najdete skritih src na sliki
- Recept za enostavno in zelo sočno pecivo z orehi
- Naredi sam: Velikonočna košara iz testa
- Tedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #50
- Nadenite si poker obraz: Nauki slovenskih online casino igralcev