Flancati so pecivo, ki ga navadno pripravljamo v pustnem času. So podobni krofom, vendar veliko bolj prijazni za pripravo. So hrustljavi, nežni in odličen prigrizek h kavi ali čaju.

Sestavine

  • 500 g moke ( pol ostre, pol gladke)
  • 1 vrečica suhega kvasa ali 0,5 kocke svežega
  • 3 rumenjaki
  • 50 g stopljenega masla
  • 50 g sladkorja
  • ščep soli
  • 250 ml toplega mleka
  • 1 vanilijev sladkor
  • naribana limonina lupinica
  • 3 žlice ruma
  • 0,5 l olja
  • 1 žlica sladkorja v prahu za posip

Postopek

V posodo najprej damo vse suhe sestavine, vključno s suhim kvasom in jih premešamo. Nato dodamo še mokre sestavine in gnetemo testo. Če bomo uporabili sveži kvas, se lotimo postopka tako kot je običajno za sveži kvas – najprej kvasec. Ko testo dovolj pregnetemo, ga na toplem mestu pustimo vzhajati. Testo je pripravljeno, ko podvoji svoj volumen.

Sedaj testo prestavimo na pomokano površino in ga razvaljamo na debeline približno pol centimetra. Z nožem ga razrežemo na trakove in nato na rombe ter v vsak romb naredimo dve ali tri zareze. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati še nadaljnjih 30 minut.

V velik lonec damo olje in ga segrejemo – da je dovolj vroče preizkusimo s kuhalnico, ki jo položimo z ročajem navpično v lonec in ko se začnejo delati mehurčki je olje pripravljeno za cvrtje. V lonec položimo flancate in na vsaki strani pečemo (približno 3 minute) do zlato rjave barve. Pazimo, da olje ni prevroče, saj se nam bodo flancati zažgali. Ko so pečeni, jih posujemo s sladkorjem v prahu.

NE SPREGLEJTE: Recept: Domači pustni krofi z marmelado


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Piščančji wrap
Naslednji članekTe stvari morate prenehati dajati v pomivalni stroj