Približuje se Martinovo, slovenski praznik, ki mošt spremeni v vino. Zaradi trenutnih ukrepov so vsa Martinovanja po Sloveniji odpovedana, prav tako pa si boste morali martinovo pojedino pripraviti kar sami doma, saj so restavracije zaprte.

Kaj Martinova pojedina vključuje?

Martinova pojedina tradicionalno vključuje rdeče zelje, mlince in pečeno gos. Zakaj gos, se vprašate? Stara legenda pravi, da Martin, ki je bil najprej vojak, kasneje pa se je spreobrnil v Krščanstvo in širil vero, ni želel postati škof, zato se je skril v skedenj poln gosi, saj je menil, da ga bodo zavarovale. A so ga z glasnim gaganjem izdale, zato v čast, na dan njegove smrti, vedno umre goska, ki jo nato serviramo kot Martinovo pojedino.

Sestavine:

  • 2 – 3 kg težka gos
  • sol
  • pivo
  • med

Nadev:

  • 2 jabolki
  • rozine
  • suhe marelice
  • suhe slive
  • cimet
  • muškatni orešček
  • majaron
  • 1 žemlja

Priloge:

  • rdeče zelje 
  • kuhani olupljeni kostanji
  • mlinci

Postopek

Olupimo jabolka in jih narežemo na kocke. Na kocke narežemo tudi suho sadje in žemljo. Na rahlem ognju podušimo jabolka, dodamo rozine, marelice, cimet, muškatni orešček in žemljo. Gos v tem času pripravimo za nadev; jo posolimo in vtremo z majaronom ter nadevamo z nadevom – luknjo zapremo z zobotrebci. Gos postavimo v pekač, v katerega nalijemo 1 cm vode. Pečemo jo 2 – 3 ure (odvisno od velikost in teže) na 180 stopinjah. Med peko jo zalivamo s sokom, dobre pol ure pred koncem pečenja pa jo premažemo še z mešanico piva in medu.

Narežemo zelje in ga podušimo s čebulo in česnom. Zalijemo z malo vina, solimo, popramo, dodamo kumino in cele olupljene kostanje.

Mlince pripravimo tako, da zavremo vodo, dodamo mline in jih odstavimo z ognja. Pustimo toliko časa, da se mlinci zmehčajo.

Serviramo gos, zelje in mlince skupaj na krožniku in uživamo v pojedini.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekIdeje tega tedna (01.11. – 08.11.2020), ki so vzele sapo
Naslednji članekUganka: Najdete lisičko med veveričkami?