Mesne kroglice s paradižnikovo omako ali čufti, kot jim radi rečemo po domače, so odlično kosilo nad katerim so skoraj vsi navdušeni. Mehko meso, sladka omaka in odličen okus. Obstaja nešteto receptov in danes vam predstavljamo enega izmed njih, da vas očara.

Sestavine

  • 130 gkruha
  • 150 ml mleka
  • 600 g mletega mesa (govedina in svinjina – 50/50)
  • Čebula
  • Česen
  • Sol in črni poper
  • 2 jajci
  • 70 g korenja
  • 30 g zelene
  • Olivno olje
  • 3 lovorjev listi
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 žlica kisa
  • 250 g paradižnikovega koncentrata
  • 600 ml goveje juhe
  • Ščepec čilija
  • 3 nageljnove žbice
  • Olje za cvrtje

Postopek

  • Najprej kruh narežemo na majhne kocke. Damo ga v skledo in prelijemo z mlekom.
  • Dodamo še meso.
  • Nasekljamo čebulo in jo dodamo k mešanici.
  • Solimo in popramo.
  • Prilijemo razžvrkljani jajci in maso dobro premešamo.
  • Pustimo stati 60 minut.
  • Česen sesekljamo, korenje narežemo, narežemo tudi stebla zelene na majhne koščke.
  • Sesekljamo še eno čebulo, ki jo prepražimo na olivnem olju. Dodamo korenje in zeleno ter lovorjev list in sladkor. Pražimo 2 do 3 minute.
  • Dodamo eno žlico kisa in paradižnikov koncentrat. Pražimo minutko ali dve.
  • Prilijemo 300 ml goveje juhe in dodamo česen, čili. Kuhamo 40 – 50 minut.
  • Med kuhanjem dodamo 3 klinčke, sol in poper.
  • Postopoma dodajamo še preostalih 300 ml juhe.
  • Odstranimo lovorjeve liste in omako spasiramo s paličnim mešalnikom. Odstavimo.
  • Iz mase oblikujemo enakomerne kroglice, ki jih ocvremo v olju. Pečemo približno 6-7 minut na vsaki strani.
  • Postavimo jih v paradižnikovo omako in na nizkem ognju kuhamo še 30 minut.
  • Postrežemo s pire krompirjem.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekEnostaven trik, s katerim boste hitro očistili preprogo ali drugo oblazinjeno pohištvo
Naslednji članek3 miti o tem, kako se ohladiti v izjemno vročih dneh