Pivsko testo je ena izmed vrst paniranja, ki je še posebej okusna in hrustljava. Meso v sredini testa ostane mehko, sočno in tudi samo paniranje je izjemno okusno (ne skrbite, nima okusa po pivu). Na takšen način lahko pripravite različne zrezke; svinjino, piščančje meso, puranje meso in tudi zelenjavo, gobe, morske sadeže, ribe … Vzame vam tudi precej manj časa in pomivanja po končanem kosilu ne bo veliko. Pri klasični dunajski panadi  umažete kar tri posode, pivsko testo je pripravljeno v eni sami posodi, ki jo boste zlahka očistili po končanem delu.

Zraven se odlično poda zelenjava kuhana na sopari, pire krompir in druge lahke priloge ter obvezno velika skleda solate za svežino. Ideje za okusno solato ali kakšno drugo lahkotno jed najdete tukaj.

Sestavine

  • 2 dl piva (izberite svetlo pivo)
  • 1 jajce (debelejše) ali 2 srednje velikosti
  • 15 dag bele moke
  • 1/2 žličke soli

Pivsko testo: priprava

V veliki skledi zmešajte pivo, jajca, moko in sol. Masa mora biti gostejša od mase za palačinke, tako da se lepo oprime mesa. Maso pustite stati približno pol ure.

pivsko testo

V tem času pripravite meso (preberite si, kako pravilno rezati zrezke). Posolite in popoprajte ter potolčite zrezke na srednjo debelost. V ponvi segrejte olje (uporabite olje za cvrtje, ki zdrži visoke temperature). Vsak zrezek posebej pomakajte v maso in ocvrite na vročem olju do zlato rjave barve. Ko so zrezki pečeni, jih položite na papirnate brisačke, da vpijejo odvečno olje.

Zrezki v pivskem testu so sicer zelo kalorični, a tako zelo okusni, da se je vredno pregrešiti vsake toliko časa. Pivsko testo je okusno tudi naslednji dan, tako da lahko zrezke pripravite na zalogo.

Nasveti za najboljše pivsko testo vseh časov

  • Verjetno ste se ob branju recepta vprašali, katero pivo uporabiti, da ne bo pustilo okusa, da bo masa gladka in primerne barve. Naj vas pomirimo, pivo ne bo pustilo okusa. Pivo okusa jedi ne spreminja, jo le dopolnjuje. Za pripravo pivskega testa sicer vedno uporabite svetlo pivo, znamka in vsebnost alkohola nista pomembni.
  • Meso v pivskem testu vedno cvrete v veliki količini maščobe, najbolj primerna maščoba sta kokosovo olje in olje za cvrtje.
  • Maščoba za cvrenje mora biti dovolj segreta. To ugotovimo tako, da v njo pomočimo leseni del kuhalnice. Če se okoli kuhalnice delajo drobni mehurčki, je maščoba pripravljena na cvrenje. Poglejte spodnji video.

Zanimivost

Priprava mesa, zelenjave, gob, rib in morskih sadežev v pivskem testu je še posebej priljubljen način priprave hrane na vzhodu.

Pripravljate pivsko testo na drugačen način? Zaupajte nam svoj recept in pripravo na urednistvo@1001ideja.si

Prejšnji članekRecept: Hitri prigrizki za zabavo (osveženo 2021)
Naslednji članekTigraste lilije: Vse kar morate vedeti o gojenju, rasti in skrbi zanje