Palačinke obožujemo vsi. Lahko jih pripravimo na skoraj tisoč različnih načinov. Lahko so brez moke, na ameriški način, zelenjavne … Danes jih pripravljamo s skuto (ricotto). Poskusite, ne bo vam žal.
Sestavine
- 3/4 skodelice sira ricotta (ali skute)
- 3 velika jajca
- 3 žlice sladkorja
- 3/4 skodelice mleka
- 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
- 1 čajna žlička alkoholnega kisa
- 1 1/3 skodelice navadne/univerzalne moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 1/4 čajne žličke sode bikarbone ali 3/4 čajne žličke dodatnega pecilnega praška
- Ščepec soli
- 1 žlica (15g) masla, stopljenega
- 250 g jagod, razpolovljenih ali na četrtine
Postopek
- Mokre sestavine dajte v skledo in močno premešajte, da se povežejo. V njej bi morali imeti majhne koščke skute ricotta, vendar ne želite velikanskih grudic.
- Suhe sestavine raztresite po površini in jih mešajte, dokler se ne združijo. Testo je nekoliko gostejše od običajne mase za palačinke.
- Na zmernem ognju segrejte ponev s premazom proti prijemanju (jaz uporabljam 2 ponvi). Rahlo namažite s stopljenim maslom.
- Nalijte 1/4 skodelice testa – moralo bi se približno enakomerno razporediti v krog, vendar boste morda potrebovali malo oblikovanja.
- Pecite 3 minute – prvo stran pecite 1,5 minute ali dokler ni zlato rjava (zmanjšajte temperaturo, če prehitro porjavi). Obrnite in nato pecite drugo stran 1,5 minute ali dokler ne porumeni. Odstranite na krožnik.
- Skupaj bi morali dobiti od 9 do 10 palačink. Pečene palačinke hranite zložene, tako da ostanejo tople.
- Palačinke iz rikote postrezite z maceriranimi jagodami, zmehčanim maslom in obilno količino poljubnega preliva.