Velika noč je pred vrati. Poleg tradicionalne šunke v testu, pletenic in pirhov, naj ne manjka niti velikonočni kolač.
Sestavine
- Mleko (toplo) – 80 ml
- Sladkor – 1 žlica
- Kvas (suhi) – 7 gramov; Sveže – 18 gramov
- Moka – 1 žlica
- –
- Jajca – 2 kos
- Pomarančni sok 2-3 žlice.
- Lupina ene pomaranče
- Maslo – 40 gramov
- Ščepec soli
- Sladkor – 100 gramov
- Moka 300-350 gramov
- –
- Maslo – 80 gramov
- Rozine – 100 gramov
Postopek
- Pripravimo kvasec. V skledo damo kvas, toplo mleko, sladkor in žlico moke. Premešamo in pustimo, da podvoji volumen.
- V drugo skledo damo jajca, sladkor, ščep soli, stopljeno maslo, pomarančni sok in pomarančno lupinico. Dobro premešamo, da se sestavine povežejo.
- Dodamo dvignjen kvasec in še enkrat premešamo.
- Počasi dodajamo moko po žlicah in jo vmešavamo z lopatico.
- Na koncu bi morali dobiti rahlo testo, ki ga pustimo stati vsaj 40 minut, da vzhaja.
- Ko je testo vzajalo, ga še enkrat pregnetemo in razdelimo na dva dela.
- Prvi del razvaljamo na tanko, premažemo z maslom in posujemo z rozinami.
- Zavijemo ga kot za rolado.
- Drugi del premažemo z maslom in rozinami in ga zvijemo s prvim delom. (glejte video)
- Rolado nato razpolovimo in zavijemo v polža (glejte video).
- Postavimo v pekač in pustimo stati še 30 minut.
- Pečemo v pečici na 160 stopinj, 50 minut.
- Ko je pečen, ga posujemo s sladkorjem v prahu.