Velika noč je pred vrati. Poleg tradicionalne šunke v testu, pletenic in pirhov, naj ne manjka niti velikonočni kolač.

Sestavine

  • Mleko (toplo) – 80 ml
  • Sladkor – 1 žlica
  • Kvas (suhi) – 7 gramov; Sveže – 18 gramov
  • Moka – 1 žlica
  • Jajca – 2 kos
  • Pomarančni sok 2-3 žlice.
  • Lupina ene pomaranče
  • Maslo – 40 gramov
  • Ščepec soli
  • Sladkor – 100 gramov
  • Moka 300-350 gramov
  • Maslo – 80 gramov
  • Rozine – 100 gramov

Postopek

  • Pripravimo kvasec. V skledo damo kvas, toplo mleko, sladkor in žlico moke. Premešamo in pustimo, da podvoji volumen.
  • V drugo skledo damo jajca, sladkor, ščep soli, stopljeno maslo, pomarančni sok in pomarančno lupinico. Dobro premešamo, da se sestavine povežejo.
  • Dodamo dvignjen kvasec in še enkrat premešamo.
  • Počasi dodajamo moko po žlicah in jo vmešavamo z lopatico.
  • Na koncu bi morali dobiti rahlo testo, ki ga pustimo stati vsaj 40 minut, da vzhaja.
  • Ko je testo vzajalo, ga še enkrat pregnetemo in razdelimo na dva dela.
  • Prvi del razvaljamo na tanko, premažemo z maslom in posujemo z rozinami.
  • Zavijemo ga kot za rolado.
  • Drugi del premažemo z maslom in rozinami in ga zvijemo s prvim delom. (glejte video)
  • Rolado nato razpolovimo in zavijemo v polža (glejte video).
  • Postavimo v pekač in pustimo stati še 30 minut.
  • Pečemo v pečici na 160 stopinj, 50 minut.
  • Ko je pečen, ga posujemo s sladkorjem v prahu.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekVelikonočno ustvarjanje: Mini košarice za pirhe
Naslednji članekKako daleč narazen morate saditi rastline paradižnika?