Bliža se velika noč in vsa radost, ki jo prinaša ta praznik. Poskrbite, da letos na mizi ne bodo manjkale velikonočne pletenice, ki jih obogatite s pirhi. Recept je enostaven in če mu sledite, vam bodo zagotovo uspele.

Sestavine

  • 25 g svežega kvasa
  • 2 čajni žlički sladkorja
  • 200 ml toplega mleka
  • 2 jajci
  •  100 ml olja
  • po želji malo limonine lupinice
  • 580-630 g moke
  • 1 čajna žlička soli
  • 7 kuhanih jajc
  • 1 jajce za premaz
  • sezam po želji

Postopek

  • V skledo damo sveži kvas, sladkor in toplo mleko, dobro premešamo in pustimo, da se dvigne.
  • Dodamo 2 jajci, olje in limonino lupinico. Premešamo.
  • Dodamo sol in moko (količina moke je odvisna od velikosti jajc, ki jih uporabimo).
  • Vse sestavine pregnetemo v testo, ki ga premažemo z malo olja in pustimo, da vzhaja.
  • Ko testo vzhaja, ga na kratko premesimo in razdelimo na dva enaka dela. Eno polovico razdelimo na 8 manjših in enakih delov.
  • Dva dela razvaljamo na 30 cm dolge svaljke in prepletemo v pletenico. Združimo konca, da dobimo venček. Ponovimo z vsemi kosi.
  • Drugo polovico razdelimo na dva dela in razvaljamo v svaljek dolžine 60 cm. Združimo in prepletemo v večjo pletenico. Spojimo in naredimo venček.
  • Na sredino damo pirhe. Pri veliki pletenici damo 3 pirhe na vsako stran.
  • Pustimo, da vzhaja še 15 minut.
  • Premažemo z razžvrkljanim jajcem, posujemo s sezamom in pečemo v predogreti pečici na 200 stopinj približno 30 minut.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKaj se zgodi, če ponesreči pojeste lovorjev list?
Naslednji članek5 opozorilnih znakov, da vaš najstnik uživa droge


3 KOMENTARJI

Comments are closed.