Če iščete preprost, a izjemno okusen obrok, ki ga lahko pripravite v manj kot 30 minutah, potem so ti špageti s tuno in olivami odlična izbira! Bogata paradižnikova omaka, rahlo pikantna aroma česna in čilija, slanost tunine ter oliv – vse to se popolno združi v zdravem in uravnoteženem obroku.

Sestavine

  • 300 g špagetov
  • 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
  • 1 čebula (drobno sesekljana)
  • 2 stroka česna (drobno sesekljana)
  • ¼ žličke soli
  • ¼ žličke mletega črnega popra (in dodatno za posip)
  • ½ žličke čilijevih kosmičev
  • 2 pločevinki sesekljanih paradižnikov (po 400 g)
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 pločevinki tune v olivnem olju (po 145 g), odcejena in razkosana
  • 100 g razkoščičenih, prerezanih oliv
  • 50 g naribanega sira pecorino ali parmezana

Postopek

  1. V velikem loncu zavrite osoljeno vodo in skuhajte špagete do stanja al dente. Odcedite jih in prihranite približno ½ skodelice vode od kuhanja.
  2. V večji ponvi segrejte olivno olje in na srednjem ognju 5 minut pražite čebulo, da se zmehča. Dodajte česen, sol, poper in čili ter pražite še 1 minuto.
  3. V ponev vlijte sesekljane paradižnike iz pločevinke in dodajte sladkor. Omako zavrite, nato zmanjšajte ogenj in kuhajte 4–5 minut, da se nekoliko zgosti.
  4. V omako dodajte koščke tune in olive. Nežno premešajte, da tune ne zmečkate, in kuhajte še 4–5 minut.
  5. Kuhane špagete vmešajte v omako. Po potrebi dodajte nekaj vode, v kateri so se kuhale testenine, da dobite želeno gostoto.
  6. Razdelite testenine v sklede, potresite z naribanim sirom, dodajte sveže liste mlade solate, pokapajte z olivnim oljem in po želji še dodatno poprajte.

Video recept

Nasvet

Za še bolj intenziven okus uporabite kombinacijo črnih in zelenih oliv ter dodajte nekaj kaper ali svežih zelišč.

PRIPRAVITE TUDI: Tunin namaz, ki ga boste velikokrat pripravljali, tako je okusen


Zadnji prispevki

Prejšnji članekVodni kamen izgine v 5 minutah – pozabite na kis, uporabite raje tole
Naslednji članekČas kuhanja: Stročji fižol