Če vam je bila sadna mileram torta všeč, potem vam bo čokoladna mileram torta še bolj. Hitro je pripravljena, okus pa takšen, kot bi jo delali največji kuharski mojstri.

Sestavine

Za podlago:

  • 240 g moke
  • 3 žlice kakava
  • 110 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 pecilni prašek
  • 100 g masla
  • 1 jajce
  • 1 žlica  kisle smetane

Za kremo:

  • 500 ml mleka
  • 2 vrečki vanilijevega pudinga
  • 200 g sladkorja
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 800 g milerama

Za ganache:

  • 200 g temne čokolade za kuhanje + 200 ml sladke smetane
  • 100 g bele čokolade + 50 ml sladke smetane

Postopek

  1. Za osnovo zmešamo vse suhe sestavine, dodamo jajce, mileram in na koščke narezano maslo.
  2. Zamesimo krhko testo.
  3. To najlažje naredimo s kuhalnico ali mikserjem s spiralami, dokler se vse lepo ne poveže. Nato kratko gnetenje zaključimo z rokami.
  4. Oblikujemo kroglo, jo zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik, medtem ko se pripravlja krema.
  5. Za kremo v večjo posodo za kuhanje vlijemo skoraj vso mleko.
  6. Pustimo cca 150 ml ob strani.
  7. V drugi posodi z metlico zmešamo prašek za puding, sladkor in preostalo mleko. Med mešanjem zakuhamo v vrelo mleko. Takoj ko se puding zgosti dodamo natrgano čokolado in med mešanjem primešamo smetani.
  8. Odstavimo z ognja in dodamo mleko ter dobro premešamo z mešalnikom ali metlico.
  9. Okrogel tortni model premera 25-26 cm namastimo in pomokamo.
  10. Ohlajeno testo razdelimo na dva dela. Iz enega dela oblikujemo krog, ki bo podlaga na dnu kalupa, iz drugega dela pa naredimo 3-4 svaljke in z njimi oblikujemo mrežo v notranjosti kalupa.
  11. Na tako pripravljeno testo vlijemo kuhano kremo z mileramom. Poravnamo in pečemo v pečici ogreti na 170*C 60-70 minut. Čokoladna mileram torta bo med peko močno narasla in potemnela. Naj vas to ne prestraši.
  12. Ko jo vzamete iz pečice, se površina nekoliko zniža, tako da boste imeli prostor za ganache.
  13. Ko se torta ohladi, jo premažemo z ganache kremo. Ganache pripravimo tako, da v posodi segrejemo sladko smetano, dodamo naribano čokolado in premešamo. To lahko naredimo tudi v mikrovalovni pečici.
  14. Na enak način pripravimo ganache iz bele čokolade. Najprej damo temni ganache, nato pa po njem z žlico razporedimo belega in ustvarimo učinek marmorja.
  15. Vse skupaj dobro ohladimo v hladilniku za vsaj 4 ure, super pa bi bilo, če bi torta v hladilniku ostala tudi čez noč.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekZastrupitev z ogljikovim monoksidom
Naslednji članekOptična iluzija: Na sliki se skriva več kot samo ogrizek jabolka