Bliža se božič, ko si vsi želimo impresionirati svoje goste z odličnimi jedmi. Pripravite to božično torto, ki je privlačna na pogled in izjemnega okusa.
Sestavine
Biskvit
- 45 g mleka
- 35 g rastlinskega olja
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 4 rumenjaki
- 4 beljaki
- 95 g sladkorja (25 + 70)
- 75 g moke
- 1/3 žličke pecilnega praška
Čokoladni ganache
- 130 g čokolade
- 130 g smetane
Maslena krema
- 180 g mleka
- 3 rumenjaki
- 40 g sladkorja
- 20 g koruznega škroba
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 150 g masla
Za vlaženje biskvita
- 70 g sladkorja
- 100 g vroče vode
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
Postopek
- Naredimo čokoladni ganache. V posodo damo čokolado (130 g) in zalijemo z vročo (do vretja) smetano (130 g). Počakamo 2-3 minute, premešajte do gladkega in pokrijemo s folijo za živila ter damo v hladilnik za 1 uro.
- Začnimo s pripravo kreme. Mleko segrejemo (180 g). Medtem ko se mleko segreva, zmešamo rumenjake (3 kos), sladkor (40 g), koruzni škrob (20 g) in vanilijev ekstrakt (1 žlička).
- Med mešanjem mleka počasi dodajamo zmes.
- Kuhamo 2-3 minute na majhnem ognju in dobro premešamo.
- Po potrebi precedimo skozi cedilo, pokrijemo s folijo in ohladimo.
- Priprava biskvita. V posodo nalijemo mleko (45 g), rastlinsko olje (35 g), ekstrakt vanilije (1 žlička) in segrejemo v mikrovalovni pečici na 45-50 C.
- V ločeni posodi zmešamo rumenjake (4 kos) in sladkor (25 g), nato dodamo mlečno mešanico in premešamo.
- Presejemo moko (75 g), pecilni prašek (1/3 žličke) in mešamo do gladkega.
- V ločeni posodi stepemo beljake (40 g) in jim dodamo sladkor (70 g) v dveh korakih.
- Stepamo, dokler ne postane puhasto.
- Nato pripravljeno zmes nežno vmešamo s stepenim beljakom v treh korakih.
- Testo vlijemo na pekač ali v model (30×40 cm), obložen s pergamentom, poravnamo in pekač rahlo pretresemo.
- Pečemo pri 170 C približno 13-14 minut.
- Medtem ko se biskvit peče, pripravimo zmes za navlažitev biskvita. Zmešamo sladkor (70 g), ekstrakt vanilije (1 čajna žlička) in vročo vodo (100 g).
- Biskvit vzamemo in pustimo, da se malo ohladi. Nato biskvit obrnemo in odstranimo pergament. Obrežemo suhe robove.
- Biskvit razrežemo po dolžini na 5 enakih kosov širine 6 cm.
- Nadaljujmo s pripravo kreme. Kremo stepemo, dodamo maslo (sobne temperature) (150 g) v 3 korakih. Krema je pripravljena.
- Biskvit najprej premažemo z nekaj ganacheja.
- Kremo prenesemo v vrečko z ravnim vrhom, nabrizgamo na ganache in nežno zgladimo.
- Torto zvijemo (glejte video od 6 minute naprej) in postavimo v hladilnik za 30-40 minut.
- Preostali čokoladni ganache stepemo, prestavimo v vrečko in nanesemo na stranice torte.
- Na straneh torte ustvarimo vzorec drevesnega lubja.
- In previdno odstranimo preostalo kremo z vrha torte.
- Torto postavimo v hladilnik za 50-60 minut. Okrasimo.
Video recept
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Najdite skrite zimske škornje v tej zimski idili
- Solata iz kislega zelja, da dobite v mrzlih dneh še malo več vitaminov
- Valentinova optična iluzija: Kako hitro opazite zlomljeno srce na sliki?
- Kremna cvetačna juha, ki bo všeč vsakomur
- Se spodobi, da pošljete sporočilo bivšemu za valentinovo
- Kaj se zgodi, če pogosto jeste krofe