Bliža se božič, ko si vsi želimo impresionirati svoje goste z odličnimi jedmi. Pripravite to božično torto, ki je privlačna na pogled in izjemnega okusa.

Sestavine

Biskvit

  • 45 g mleka
  • 35 g rastlinskega olja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 4 rumenjaki
  • 4 beljaki
  • 95 g sladkorja (25 + 70)
  • 75 g moke
  • 1/3 žličke pecilnega praška

Čokoladni ganache

  • 130 g čokolade
  • 130 g smetane

Maslena krema

  • 180 g mleka
  • 3 rumenjaki
  • 40 g sladkorja
  • 20 g koruznega škroba
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 150 g masla

Za vlaženje biskvita

  • 70 g sladkorja
  • 100 g vroče vode
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta

Postopek

  1. Naredimo čokoladni ganache. V posodo damo čokolado (130 g) in zalijemo z vročo (do vretja) smetano (130 g). Počakamo 2-3 minute, premešajte do gladkega in pokrijemo s folijo za živila ter damo v hladilnik za 1 uro.
  2. Začnimo s pripravo kreme. Mleko segrejemo (180 g). Medtem ko se mleko segreva, zmešamo rumenjake (3 kos), sladkor (40 g), koruzni škrob (20 g) in vanilijev ekstrakt (1 žlička).
  3. Med mešanjem mleka počasi dodajamo zmes.
  4. Kuhamo 2-3 minute na majhnem ognju in dobro premešamo.
  5. Po potrebi precedimo skozi cedilo, pokrijemo s folijo in ohladimo.
  6. Priprava biskvita. V posodo nalijemo mleko (45 g), rastlinsko olje (35 g), ekstrakt vanilije (1 žlička) in segrejemo v mikrovalovni pečici na 45-50 C.
  7. V ločeni posodi zmešamo rumenjake (4 kos) in sladkor (25 g), nato dodamo mlečno mešanico in premešamo.
  8. Presejemo moko (75 g), pecilni prašek (1/3 žličke) in mešamo  do gladkega.
  9. V ločeni posodi stepemo beljake (40 g) in jim dodamo sladkor (70 g) v dveh korakih.
  10. Stepamo, dokler ne postane puhasto.
  11.  Nato pripravljeno zmes nežno vmešamo s stepenim beljakom v treh korakih.
  12. Testo vlijemo na pekač ali v model (30×40 cm), obložen s pergamentom, poravnamo in pekač rahlo pretresemo.
  13. Pečemo pri 170 C približno 13-14 minut.
  14.  Medtem ko se biskvit peče, pripravimo zmes za navlažitev biskvita. Zmešamo sladkor (70 g), ekstrakt vanilije (1 čajna žlička) in vročo vodo (100 g).
  15. Biskvit vzamemo in pustimo, da se malo ohladi. Nato biskvit obrnemo in odstranimo pergament. Obrežemo suhe robove.
  16.  Biskvit razrežemo po dolžini na 5 enakih kosov širine 6 cm.
  17. Nadaljujmo s pripravo kreme. Kremo stepemo, dodamo maslo (sobne temperature) (150 g) v 3 korakih. Krema je pripravljena.
  18. Biskvit najprej premažemo z nekaj ganacheja.
  19. Kremo prenesemo v vrečko z ravnim vrhom, nabrizgamo na ganache in nežno zgladimo.
  20. Torto zvijemo (glejte video od 6 minute naprej) in postavimo v hladilnik za 30-40 minut.
  21. Preostali čokoladni ganache stepemo, prestavimo v vrečko in nanesemo na stranice torte.
  22. Na straneh torte ustvarimo vzorec drevesnega lubja.
  23. In previdno odstranimo preostalo kremo z vrha torte.
  24. Torto postavimo v hladilnik za 50-60 minut. Okrasimo.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Ali lahko na tej sliki opazite vseh 12 črnih pik hkrati?
Naslednji članekSte ves čas lačni? To so morebitni razlogi