Jabolčni kis je izjemno vsestranski izdelek, ki ga lahko uporabite v solatah, za pripravo drugih jedi ali kot zdravilni pripomoček. Doma pripravljen jabolčni kis ohrani dragocene vitamine, probiotike in encime, ki se sicer izgubijo med pasterizacijo. Poleg tega boste s pripravo domačega kisa preprečili morebitno onesnaženje, do katerega lahko pride zaradi pakiranja v plastične embalaže.
Sestavine
- 5 velikih jabolk ali lupine od 10 jabolk
- Filtrirana ali prekuhana in ohlajena voda
- 1 skodelica medu ali 1/2 skodelice sladkorja
Oprema
- 2-litrski steklen kozarec
- Gaza
- Močna plastična gumica
Priprava
- Jabolka dobro operite in narežite na manjše kose (lahko pustite semena in srce jabolka).
- Kozarec dobro operite in sterilizirajte. Narezane jabolke ali lupine položite v kozarec, ki naj bo napolnjen vsaj do polovice.
- Jabolka prelijte z vodo, tako da jih popolnoma prekrije, vendar pustite približno 5-6 cm prostora do vrha.
- Vmešajte med ali sladkor, dokler se popolnoma ne raztopi.
- Kozarec pokrijte z gazo in ga pritrdite z gumico. Kozarec postavite na toplo in temno mesto za 1 do 2 tedna. Vsak dan ali vsak drugi dan vsebino nežno premešajte. V tem času boste opazili mehurčke, saj bo sladkor fermentiral v alkohol.
- Po približno enem tednu, ko se koščki jabolk spustijo na dno in dišijo po alkoholu, tekočino precedite in zavrzite jabolka. Tekočino vrnite v očiščen kozarec.
- Kozarec ponovno pokrijte z gazo in ga postavite na toplo in temno mesto še za 3 do 4 tedne. Med tem časom bo alkohol fermentiral v ocetno kislino.
- Po približno 3 tednih preverite okus kisa. Če je dovolj kisel, ga še enkrat precedite in nalijte v manjše steklene kozarce. Če ni dovolj kisel, pustite fermentirati še en teden.
- Domač kis hranite na temnem mestu. Če se na površini pojavi beli sloj, ga preprosto odstranite in kis precedite.
Zadnji prispevki
- Okusna česnova pogača se odlično poda k narezkom in prijetni družbi
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo hišo, a le tisti z visokim IQ-jem lahko v 23 sekundah ugotovijo, kaj je narobe
- Ko boste testenine pripravili na tak način, bo to postala stalnica v vaši kuhinji
- 8 neverjetnih načinov, kako joga vpliva na vaše počutje – številka 7 vas bo presenetila
- Recept za preliv tisoč otokov, ki bo izboljšal vsako solato
- Optična iluzija: Vaš vid je odličen, če najdete obraz v manj kot petih sekundah