Jabolčni kis je izjemno vsestranski izdelek, ki ga lahko uporabite v solatah, za pripravo drugih jedi ali kot zdravilni pripomoček. Doma pripravljen jabolčni kis ohrani dragocene vitamine, probiotike in encime, ki se sicer izgubijo med pasterizacijo. Poleg tega boste s pripravo domačega kisa preprečili morebitno onesnaženje, do katerega lahko pride zaradi pakiranja v plastične embalaže.

Sestavine

  • 5 velikih jabolk ali lupine od 10 jabolk
  • Filtrirana ali prekuhana in ohlajena voda
  • 1 skodelica medu ali 1/2 skodelice sladkorja

Oprema

  • 2-litrski steklen kozarec
  • Gaza
  • Močna plastična gumica

Priprava

  1. Jabolka dobro operite in narežite na manjše kose (lahko pustite semena in srce jabolka).
  2. Kozarec dobro operite in sterilizirajte. Narezane jabolke ali lupine položite v kozarec, ki naj bo napolnjen vsaj do polovice.
  3. Jabolka prelijte z vodo, tako da jih popolnoma prekrije, vendar pustite približno 5-6 cm prostora do vrha.
  4. Vmešajte med ali sladkor, dokler se popolnoma ne raztopi.
  5. Kozarec pokrijte z gazo in ga pritrdite z gumico. Kozarec postavite na toplo in temno mesto za 1 do 2 tedna. Vsak dan ali vsak drugi dan vsebino nežno premešajte. V tem času boste opazili mehurčke, saj bo sladkor fermentiral v alkohol.
  6. Po približno enem tednu, ko se koščki jabolk spustijo na dno in dišijo po alkoholu, tekočino precedite in zavrzite jabolka. Tekočino vrnite v očiščen kozarec.
  7. Kozarec ponovno pokrijte z gazo in ga postavite na toplo in temno mesto še za 3 do 4 tedne. Med tem časom bo alkohol fermentiral v ocetno kislino.
  8. Po približno 3 tednih preverite okus kisa. Če je dovolj kisel, ga še enkrat precedite in nalijte v manjše steklene kozarce. Če ni dovolj kisel, pustite fermentirati še en teden.
  9. Domač kis hranite na temnem mestu. Če se na površini pojavi beli sloj, ga preprosto odstranite in kis precedite.

Recept za domač jabolčni kis, ki ga lahko pripravi čisto vsak


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Vsi vidimo jamo, vendar posebni ljudje opazijo tudi psa
Naslednji članek10 napak, ki se jim je treba izogibati pri načrtovanju kuhinje