Ta jed združuje nežne njoke iz sladkega krompirja z bogatim okusom česna, žajblja in masla. Popolna jesenska poslastica, ki bo navdušila z mehko teksturo in čudovitimi aromami.

Sestavine

Za domače njoke

  • 1 kg sladkega krompirja
  • 1 jajce
  • 250 g večnamenske moke (uporabite do 310 g, če je testo preveč lepljivo)

Za ocvrte njoke s česnovim maslom in žajbljem:

  • 500 g kuhanih njokov
  • 2 žlici olivnega olja
  • 4 žlice masla
  • Sol in sveže mlet črni poper po okusu
  • 3 stroki česna
  • 4 listi svežega žajblja
  • 50 g naribanega parmezana

Postopek

Priprava njokov iz sladkega krompirja:

  1. Pečico segrejte na 190 °C.
  2. Operite sladki krompir in ga večkrat prebodite z vilicami. Položite ga na pekač obložen s pergamentnim papirjem in pecite 45-60 minut, dokler ni mehak.
  3. Po peki krompir nekoliko ohladite, nato ga olupite in pretlačite v pire.
  4. V veliki skledi zmešajte pire krompir z jajcem in moko. Gnetite, dokler ne nastane gladko in lepljivo testo.
  5. Roke in delovno površino pomokajte, nato testo razvaljajte v dolge vrvi debeline 2 cm.
  6. Vrv narežite na 1 cm velike kose in oblikujte njoke z vilicami.
  7. Njoke razporedite na pomokan pekač in jih pustite počivati 15-20 minut.
  8. Velik lonec vode zavrite, nato ogenj zmanjšajte na manj.
  9. Njoke kuhajte v obrokih – ko priplavajo na gladino, pustite, da vrejo še 1 minuto, nato jih odstranite z žlico.

Priprava ocvrtih njokov z žajbljevim česnovim maslom:

  1. V veliki ponvi segrejte olivno olje.
  2. Dodajte kuhane njoke in jih začinite s soljo in poprom.
  3. Pražite jih približno 5-6 minut, dokler niso zlato rjavi.
  4. Njoke prestavite v skledo, v isto ponev pa dodajte maslo. Ko se maslo stopi, dodajte liste žajblja in jih kuhajte 2 minuti.
  5. Dodajte česen in kuhajte še 1 minuto, da česen zadiši.
  6. Pražene njoke vrnite v ponev in premešajte z maslom in žajbljem.
  7. Potresite z naribanim parmezanom, po potrebi še dodatno začinite in servirajte.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Imate vrhunski vid, če lahko opazite sovo v tem podeželskem prizoru v 5 sekundah
Naslednji članekZdravstvene koristi uživanja jabolk