Ta jed združuje nežne njoke iz sladkega krompirja z bogatim okusom česna, žajblja in masla. Popolna jesenska poslastica, ki bo navdušila z mehko teksturo in čudovitimi aromami.
Sestavine
Za domače njoke
- 1 kg sladkega krompirja
- 1 jajce
- 250 g večnamenske moke (uporabite do 310 g, če je testo preveč lepljivo)
Za ocvrte njoke s česnovim maslom in žajbljem:
- 500 g kuhanih njokov
- 2 žlici olivnega olja
- 4 žlice masla
- Sol in sveže mlet črni poper po okusu
- 3 stroki česna
- 4 listi svežega žajblja
- 50 g naribanega parmezana
Postopek
Priprava njokov iz sladkega krompirja:
- Pečico segrejte na 190 °C.
- Operite sladki krompir in ga večkrat prebodite z vilicami. Položite ga na pekač obložen s pergamentnim papirjem in pecite 45-60 minut, dokler ni mehak.
- Po peki krompir nekoliko ohladite, nato ga olupite in pretlačite v pire.
- V veliki skledi zmešajte pire krompir z jajcem in moko. Gnetite, dokler ne nastane gladko in lepljivo testo.
- Roke in delovno površino pomokajte, nato testo razvaljajte v dolge vrvi debeline 2 cm.
- Vrv narežite na 1 cm velike kose in oblikujte njoke z vilicami.
- Njoke razporedite na pomokan pekač in jih pustite počivati 15-20 minut.
- Velik lonec vode zavrite, nato ogenj zmanjšajte na manj.
- Njoke kuhajte v obrokih – ko priplavajo na gladino, pustite, da vrejo še 1 minuto, nato jih odstranite z žlico.
Priprava ocvrtih njokov z žajbljevim česnovim maslom:
- V veliki ponvi segrejte olivno olje.
- Dodajte kuhane njoke in jih začinite s soljo in poprom.
- Pražite jih približno 5-6 minut, dokler niso zlato rjavi.
- Njoke prestavite v skledo, v isto ponev pa dodajte maslo. Ko se maslo stopi, dodajte liste žajblja in jih kuhajte 2 minuti.
- Dodajte česen in kuhajte še 1 minuto, da česen zadiši.
- Pražene njoke vrnite v ponev in premešajte z maslom in žajbljem.
- Potresite z naribanim parmezanom, po potrebi še dodatno začinite in servirajte.