V starih časih nismo veliko sladic pripravljali, vedno pa je babica pripravila palačinke s svežimi jajci in svežo skuto. Slastne so bile.

Sestavine

Zmes (za 9 palačink):

  • 2 jajci
  • 250 ml mleka
  • 250 g navadne moke
  • 300 ml mineralne vode
  • ščepec soli
  • 1 vanilijev sladkor
  • olje za cvrtje

Nadev:

  • 1 jajce
  • 500 g sveže skute
  • 150 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • naribana limonina lupinica

Premaz:

  • 1 jajce
  • 1 vanilijev sladkor
  • 300 ml kisle smetane

Postopek

  1. Razbijte jajca v široko skledo in jih na kratko stepite z metlico.
  2. Prilijte polovico mleka in dodajte nekaj moke; zmešajte z metlico ali mešalnikom, da se izognete grudicam.
  3. Dodajte preostanek mleka in del moke; ponovno premešajte, da ni grudic.
  4. Prilijte del mineralne vode, dodajte še zadnji del moke, sol in vanilijev sladkor; vse skupaj premešajte.
  5. Dodajte preostanek mineralne vode in dobro premešajte.
  6. V ponev za palačinke vlijte olje, tako da prekrije dno, in jo segrejte na srednji temperaturi.
  7. Ko je olje segreto, ga vlijte v manjšo posodo in v ponev vlijte le malo žličko segretega olja.
  8. Spečite palačinke iz pripravljene zmesi.
  9. Za nadev v skledo razbijte jajce, ga stepite, dodajte svežo skuto, sladkor in nastrgano limonino lupinico; vse skupaj dobro premešajte.
  10. Namastite pekač velikosti 33×19 cm z maslom.
  11. Vsako palačinko namažite z dvema žlicama nadeva, zvijte in položite v pekač.
  12. Za premaz zmešajte stepeno jajce s kislo smetano in vanilijevim sladkorjem; premažite palačinke.
  13. Palačinke pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj, 20 minut.
  14. Postrezite še toplo.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKako oprati (in posušiti) težko odejo?
Naslednji članekKaj vidite najprej na tej optični iluziji? To razkrije vaše lastnosti