V starih časih nismo veliko sladic pripravljali, vedno pa je babica pripravila palačinke s svežimi jajci in svežo skuto. Slastne so bile.
Sestavine
Zmes (za 9 palačink):
- 2 jajci
- 250 ml mleka
- 250 g navadne moke
- 300 ml mineralne vode
- ščepec soli
- 1 vanilijev sladkor
- olje za cvrtje
Nadev:
- 1 jajce
- 500 g sveže skute
- 150 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- naribana limonina lupinica
Premaz:
- 1 jajce
- 1 vanilijev sladkor
- 300 ml kisle smetane
Postopek
- Razbijte jajca v široko skledo in jih na kratko stepite z metlico.
- Prilijte polovico mleka in dodajte nekaj moke; zmešajte z metlico ali mešalnikom, da se izognete grudicam.
- Dodajte preostanek mleka in del moke; ponovno premešajte, da ni grudic.
- Prilijte del mineralne vode, dodajte še zadnji del moke, sol in vanilijev sladkor; vse skupaj premešajte.
- Dodajte preostanek mineralne vode in dobro premešajte.
- V ponev za palačinke vlijte olje, tako da prekrije dno, in jo segrejte na srednji temperaturi.
- Ko je olje segreto, ga vlijte v manjšo posodo in v ponev vlijte le malo žličko segretega olja.
- Spečite palačinke iz pripravljene zmesi.
- Za nadev v skledo razbijte jajce, ga stepite, dodajte svežo skuto, sladkor in nastrgano limonino lupinico; vse skupaj dobro premešajte.
- Namastite pekač velikosti 33×19 cm z maslom.
- Vsako palačinko namažite z dvema žlicama nadeva, zvijte in položite v pekač.
- Za premaz zmešajte stepeno jajce s kislo smetano in vanilijevim sladkorjem; premažite palačinke.
- Palačinke pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj, 20 minut.
- Postrezite še toplo.