Le kdo se lahko upre sveže spečeni lazanji? Tudi če je narejena s štirimi različnimi vrstami sira in kremastim bešamelom, je to obrok, ki vas nikakor ne bo razočaral.

Sestavine

  • 1 paket svežih ali kupljenih listov za lazanjo
  • 6 žlic masla
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 6 žlic večnamenske moke
  • 3,5 skodelic polnomastnega mleka, toplo
  • 1 lovorov list
  • Ščepec sveže naribanega muškatnega oreščka
  • Sol in poper po okusu
  • 250 g gavde ali drugega sira, naribanega
  • 250 g mocarele, naribanega
  • 125 g naribanega parmezana
  • 125 g gorgonzole, naribane

Postopek

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
  2. V večji lonec nalijemo vodo, jo solimo in počakamo, da zavre, nato pa liste za lazanjo skuhamo al dente (približno dve minuti manj kot piše na embalaži). Odcedimo jih in pustimo na naoljenem pladnju.
  3. V srednji ponvi segrejemo maslo, dokler se ne stopi. Dodamo čebulo in česen ter pražimo, da postekleni, nato dodamo moko in neprestano mešamo približno pet minut.
  4. Med stalnim mešanjem počasi prilivamo toplo mleko. Dodamo lovorov list in muškatni orešček ter kuhamo še toliko časa, da se omaka zgosti. Odstranimo lovorjev list in začinimo s soljo in poprom. Odstranimo z ognja.
  5. Lazanjo sestavimo tako, da v pomaščen pekač namažemo tanko plast bešamela. Zložimo liste po dolžini enega poleg drugega, tako da se robovi prekrivajo.
  6. Na vrh položimo plast bešamela in plast vsakega sira.
  7. Ponovite še za dve plasti: testenine, omaka, sir.
  8. Zadnjo plast testenin potresemo z izdatno količino omake, ki ji sledi plast sira. Pokrijemo s folijo.
  9. Pečemo v ogreti pečici približno 15 minut. Odstranimo folijo, povečamo temperaturo na 250 stopinj in nadaljujemo s peko še 15 minut oziroma do zlato rjave barve.
  10. Odstranimo iz pečice in pustimo počivati ​​deset minut pred rezanjem. Po želji okrasimo s peteršiljem ali baziliko.

Recept za lazanjo s štirimi vrstami sira – božanskega okusa je


Zadnji prispevki

Prejšnji članekS temi triki bo vaša kuhinja zasijala
Naslednji članekOptična iluzija: Jo vidite? Samo deset odstotkov ljudi ni obupalo