Carski praženec je avstrijska klasika, ki je doma tudi pri nas. Mehko zapečeno testo, rahlo raztrgano na večje koščke in posuto s sladkorjem. To je popoln recept za sladek zajtrk, hitro sladico ali razvajanje ob skodelici kave.
Sestavine
- 2 jajci
- 3 dag sladkorja
- 12 dag moke
- malo soli
- 1/4 l mleka
- rozine, namočene v rumu (po želji)

Postopek
- Beljake ločimo in stepemo v čvrst sneg.
- V posebni posodi zmešamo rumenjake, sladkor, moko, sol in mleko. Na koncu rahlo vmešamo sneg beljakov.
- V ponvi stopimo maslo in vlijemo debelejšo plast mase. Ko testo začne zakrkniti, ga posujemo z rozinami.
- Ko je spodaj lepo zapečeno, razrežemo testo na 4 dele in obrnemo, tudi če je zgoraj še nekoliko tekoče.
- Ko je pečeno, ga z vilicami raztrgamo na večje kose in še malo popečemo.
- Potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo toplo.
Ime “carski praženec” izhaja iz zgodbe, da je bil to priljubljen posladek avstrijskega cesarja Franca Jožefa I., ki ga je naravnost oboževal.
















































