Carski praženec je avstrijska klasika, ki je doma tudi pri nas. Mehko zapečeno testo, rahlo raztrgano na večje koščke in posuto s sladkorjem. To je popoln recept za sladek zajtrk, hitro sladico ali razvajanje ob skodelici kave.

Sestavine

  • 2 jajci
  • 3 dag sladkorja
  • 12 dag moke
  • malo soli
  • 1/4 l mleka
  • rozine, namočene v rumu (po želji)

PREBERITE TUDI: Recept za palačinke iz pečice z borovnicami in vanilijevo kremo je naša nova obsesija

Recept za najbolj puhast šmorn (carski praženec)

Postopek

  1. Beljake ločimo in stepemo v čvrst sneg.
  2. V posebni posodi zmešamo rumenjake, sladkor, moko, sol in mleko. Na koncu rahlo vmešamo sneg beljakov.
  3. V ponvi stopimo maslo in vlijemo debelejšo plast mase. Ko testo začne zakrkniti, ga posujemo z rozinami.
  4. Ko je spodaj lepo zapečeno, razrežemo testo na 4 dele in obrnemo, tudi če je zgoraj še nekoliko tekoče.
  5. Ko je pečeno, ga z vilicami raztrgamo na večje kose in še malo popečemo.
  6. Potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo toplo.

Ime “carski praženec” izhaja iz zgodbe, da je bil to priljubljen posladek avstrijskega cesarja Franca Jožefa I., ki ga je naravnost oboževal.

Kraljevski zajtrk: Jajca po florentinsko


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNikoli ne polnite telefona na tem mestu – nevarnost požara je resnična
Naslednji članekOptična iluzija: Vam uspe najti napako, ki jo je storil keramičar pri polaganju ploščic?