Tiramisu je klasična italijanska sladica z mascarpone sirom, piškoti in kavo. A obstajajo različne različice te sladice. Eno izmed njih predstavljamo v spodnjem receptu.
Sestavine
- 400 g jagod
- 200 g sladkorja v prahu
- 4 jajca
- 500 g sira mascarpone
- 200 ml sladke smetane
- krem fix (zgoščevalec za smetano)
- 250 g piškotov – savioardi
- 200 ml kave (ali kakava)
- 30 ml ruma (za otroke brez)
- kakav v prahu za posip
Postopek
- Jagode operemo, očistimo in prerežemo na pol.
- Polovico jagod pretlačimo z ročnim mešalnikom ostale pa narežemo na četrtine.
- V čisto skledo dodamo rumenjake, jajce in sladkor v prahu ter mešamo z ročnim mešalnikom toliko časa, da zmes postane penasta in svetla. Masi med stalnim mešanjem s kuhalnico dodamo jagodni pire in mascarpone sir.
- Iz sladke smetane in kremfixa z ročnim mešalnikom stepemo stepeno smetano, ki jo narahlo vmešamo v zmes.
- Kavo in rum zmešamo, nato vanjo pomočimo piškote in v model izmenično polagamo vrsto namočenih piškotov, vrsto narezanih jagod, plast kreme in tako naprej dvakrat, nato pa torto enakomerno zgladimo.
- Tiramisu z jagodami čez noč postavimo v hladilnik in pred serviranjem potresemo s kakavom v prahu.