Iz testenin in mletega mesa lahko pripravite bolognese omako ali pa odlično lazanjo. Priljubljena je po vsem svetu in le redki se ji lahko uprejo.
Sestavine
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 3 stroki česna, strti
- 600 g mletega mesa
- 100 ml suhega rdečega vina
- 300 g narezanih paradižnikov
- 40 g masla
- 1 por, narezan
- 2 žlici moke
- 500 ml mleka
- 80 g naribanega parmezana
- 3 žlice rastlinskega olja
- 300 g testenin
- 150 g mocarele, natrgane
Postopek
- V ponvi segrejte nekaj rastlinskega olja in pražite čebulo 2-3 minute.
- Čebuli dodamo sesekljan česen in pražimo še 1 minuto.
- Čebuli in česnu dodajte mleto meso. Med nenehnim mešanjem ga pražimo 10 minut do zlato rjave barve.
- V mešanico vlijemo suho rdeče vino in pustimo vreti, dokler vsa tekočina ne izhlapi.
- Dodamo narezan paradižnik, sol in sladkor. Kuhajte še 5 minut. Mešanico odstranite z ognja.
- Priprava bešamel omake:
- V drugem loncu raztopimo maslo.
- Na stopljeno maslo dodamo narezan por in pražimo do mehkega.
- Mešanici dodamo moko in med kuhanjem nekaj minut ves čas mešamo.
- V zmes počasi vlivamo mleko, ob stalnem mešanju nastane gladka omaka.
- Dodamo nariban parmezan, sol, črni poper in ščepec muškatnega oreščka. Mešajte, dokler ne nastane gosta tekočina.
- Zavremo lonec vode z malo soli in rastlinskega olja.
- Testenine dodamo v vrelo vodo in kuhamo do al dente. Dobro odcedite.
- Pečico segrejte na 180°C.
- Na dno pekača položimo plast kuhanih testenin.
- Na vrhu testenin ustvarite plast mešanice mletega mesa.
- Postopek ponovite.
- Zadnjo plast prelijemo z bešamelom in po vrhu potresemo natrgano mocarelo.
- Lazanjo pecite 40 minut, dokler ni zlato rjava in mehurčkasta.
- Pred rezanjem naj počiva nekaj minut.