Iz testenin in mletega mesa lahko pripravite bolognese omako ali pa odlično lazanjo. Priljubljena je po vsem svetu in le redki se ji lahko uprejo.

Sestavine

  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 3 stroki česna, strti
  • 600 g mletega mesa
  • 100 ml suhega rdečega vina
  • 300 g narezanih paradižnikov
  • 40 g masla
  • 1 por, narezan
  • 2 žlici moke
  • 500 ml mleka
  • 80 g naribanega parmezana
  • 3 žlice rastlinskega olja
  • 300 g testenin
  • 150 g mocarele, natrgane

Postopek

  1. V ponvi segrejte nekaj rastlinskega olja in pražite čebulo 2-3 minute.
  2. Čebuli dodamo sesekljan česen in pražimo še 1 minuto.
  3. Čebuli in česnu dodajte mleto meso. Med nenehnim mešanjem ga pražimo 10 minut do zlato rjave barve.
  4. V mešanico vlijemo suho rdeče vino in pustimo vreti, dokler vsa tekočina ne izhlapi.
  5. Dodamo narezan paradižnik, sol in sladkor. Kuhajte še 5 minut. Mešanico odstranite z ognja.
  6. Priprava bešamel omake:
  7. V drugem loncu raztopimo maslo.
  8. Na stopljeno maslo dodamo narezan por in pražimo do mehkega.
  9. Mešanici dodamo moko in med kuhanjem nekaj minut ves čas mešamo.
  10. V zmes počasi vlivamo mleko, ob stalnem mešanju nastane gladka omaka.
  11. Dodamo nariban parmezan, sol, črni poper in ščepec muškatnega oreščka. Mešajte, dokler ne nastane gosta tekočina.
  12. Zavremo lonec vode z malo soli in rastlinskega olja.
  13. Testenine dodamo v vrelo vodo in kuhamo do al dente. Dobro odcedite.
  14. Pečico segrejte na 180°C.
  15. Na dno pekača položimo plast kuhanih testenin.
  16. Na vrhu testenin ustvarite plast mešanice mletega mesa.
  17. Postopek ponovite.
  18. Zadnjo plast prelijemo z bešamelom in po vrhu potresemo natrgano mocarelo.
  19. Lazanjo pecite 40 minut, dokler ni zlato rjava in mehurčkasta.
  20. Pred rezanjem naj počiva nekaj minut.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članek5 znakov, da ste se popolnoma zanemarili in da se ne postavljate na prvo mesto
Naslednji članekOčistite svojo kopalnico s tem presenetljivim trikom