Bolognese omaka, je klasična omaka za testenine, narejena z mletim mesom in paradižnikom. Slovenci smo jo poimenovali v bolonjsko omako in vsak jo priredi malo po svoje, glede na preference in sestavine, ki jih ima na razpolago. V nadaljevanju vam predstavljamo enostaven in zelo okusen recept.
Sestavine
- 500 g mletega mesa
- 170 g čebule
- dva stroka česna
- dve žlici paradižnikove mezge
- sol, črni poper, origano, bazilika in rdeča paprika
- 800 g pelatov
- ena žlička sladkorja
- testenine
Postopek
- V loncu ali litoželezni ponvi prepražimo meso z malo rastlinskega olja.
- Nato dodamo sesekljano čebulo in česen. Pražimo, dokler ne zadiši.
- Dodamo mezgo, začimbe in prelijemo s pelati.
- Vmešamo žlico sladkorja in pustimo, da vre vsaj 5 minut, občasno premešamo.
- Prilijemo 3 skodelice vrele vode in omako kuhamo najprej 10 minut na močnem ognju, nato še 20 minut na srednji temperaturi.
- Prelijemo čez testenine in posujemo s parmezanom.
Video recept
- Recept: Veganska bolonjska omaka z lečo
- Recept: Slastne testenine, pripravljene v enem loncu (tole je odlična ideja za kosilo)
- Recept: Testenine v sirovi omaki – hitro kosilo
Zadnji prispevki
- S takšno francosko solato na mizi, boste navdušili vse
- Optična iluzija: Med velikonočnimi zajci se skriva kuža, če ga najdete v 10 sekundah imate dober vid
- Recept za leno pito z višnjami in kokosom, navdušeni boste
- Naredi sam: Tako pobarvate pirhe v zeleno in rumeno na naraven način
- Telečja pleča pečena v pečici. Sočno in mehko meso, ki vsakogar navduši