Za posebne priložnosti morate imeti posebno pecivo. In ravno v tem receptu ga najdete. Krasno čokoladno pecivo z obilico kreme in nežnim okusom po kavi (ali kakavu).

Sestavine

Krema 1

  • 4 rumenjaki
  • 8 žlic sladkorja
  • 5 žlic moke
  • 100 ml mleka
  • 400 ml mleka
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • 250 g masla

Biskvit

  • 6 beljakov
  • 6 rumenjakov
  • 8 žlic sladkorja
  • 50 ml vode
  • 100 ml olja
  • 2 žlici kakava
  • 7 žlic moke
  • 10 g pecilnega praša

Preliv

  • Kava, mleko ali čokoladno mleko.

Krema 2

  • 4 beljaki
  • 250 g sladkorja
  • 100 ml vode

Glazura

  • 200 g temne čokolade
  • 50 ml olja

Postopek

  1. Za to pecivo bomo najprej naredili nadev, ker je kuhan in ga je treba ohladiti. 4 rumenjake zmešamo z 8 žlicami kristalnega sladkorja. 5 žlic mehke moke. In 100 ml mleka. Vse skupaj z žico dobro premešamo, da ni grudic. V manjši lonec vlijemo 400 ml mleka. Dodamo eno vrečko 10 g vanilijevega sladkorja in zavremo.
  2. Tik preden mleko zavre, dodamo stepene rumenjake in mešamo, dokler se ne zgosti. Ko se nadev dobro zgosti, ga odstavimo z ognja. Nadev pokrijemo s folijo ali vrečko in pustimo, da se ohladi. Če želite, da se hitreje ohladi, ga prestavite v drugo posodo. Takoj zatem se lotimo priprave biskvita.
  3. Stepemo 6 beljakov in jim postopoma dodajamo 8 žlic sladkorja. Enega za drugim dodajamo 6 rumenjakov. Vlijemo 50 ml vode in 100 ml olja – v curku. Presejemo 2 žlici kakava, 7 žlic mehke moke in 10 g pecilnega praška. Vse to združimo z žlico ali lopatko in testo je pripravljeno.
  4. V pekač 35 x 25 cm damo peki papir in razporedimo celotno maso.
  5. Enakomerno porazdelimo in damo peči v predhodno ogreto pečico na 180°C. 20 minut.
  6. Pustimo, da se ohladi in ga nato vzamemo iz modela. Medtem ko se biskvit in nadev ohlajata, skuhamo 4 dl črne kave. 3 žlice kave in eno žlico sladkorja prelijemo s 400 ml vode ter pustimo stati in ohladimo.
  7. Nato vodoravno prerežemo na dva dela, da dobimo dve tanki platnici. Ko se rumenjakova krema ohladi, posebej stepemo 250 g zmehčane margarine ali masla. Maslu dodamo ohlajeno in stepeno rumenjakovo smetano. In spet vse skupaj premešamo. Rumenjakov nadev je pripravljen za nanos.
  8. Biskvit  prelijemo z 200 ml črne kave. Namesto kave lahko uporabite čokolado ali navadno mleko. Nato vso to rumeno kremo nanesemo. Enakomerno jo porazdelimo. Čez bomo položili drug biskvit. Nato ga bomo prelili z 200 ml črne kave.
  9. Sedaj šele pripravljamo belo kremo. Uporabili bomo sneg 4 beljakov, ki nam je ostal od rumenjakove kreme.
  10. Stepemo jih v peno. Čas stepanja je nekaj minut. V lonec damo 250 g granuliranega sladkorja in 100 ml vode. Za kratek čas jih prekuhamo, da dobimo sirup. Pustim, da tako vre približno 2,5 – 3 minute na močnem ognju. In zdaj dobljeni sirup odstavimo z ognja.
  11. Takoj ko sirup odstavimo z ognja, ga vlijemo v sneg iz beljakov. Najprej začnemo malo mešati z mešalnikom in nato počasi prilivamo. Vse skupaj še malo stepemo in dobili smo ta čudovit beljakov sneg. Sedaj damo celotno beljakovo zmes čez drugo skorjo. Če se tega trika res bojite, lahko na vrh vedno položite stepeno smetano.
  12. Za glazuro vzamemo 200 g temne čokolade. Prelijemo s 50 ml olja in 50 ml mleka. Nato stopite na srednjem ognju v mikrovalovni pečici ali na pari.
  13. Premešajte in prelijte čez pecivo.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #31
Naslednji članek5 živil, ki bi jih morali jesti za boljši in kakovostnejši spanec