Ko si zaželite dobrega peciva, kot so ga včasih pripravljale naše babice, potem posezite po tem receptu. Puhast, sladek in mehak kolač, ki se poda k čaju, kavi ali kakavu. Pa tudi brez tega naštetega je slasten.
Sestavine
- 6 jajc
- 250 g sladkorja
- 220 g navadne moke
- 50 g zdroba
- 180 ml olja
- 180 g jogurta (gosti)
- 8 g pecilnega praška (pol vrečke)
- Lupina in sok ene limone
- 1 vanilijev sladkor
- 400-500 g dobro odcejenih češenj
- Sladkor v prahu
Postopek
- Pripravimo 6 jajc in ločimo beljake od rumenjakov.
- Beljake penasto stepemo in jim po žlicah začnemo dodajati 250 g sladkorja. Sladkorju najprej dodamo vanilijev sladkor.
- V posebni skledi zmešamo 220 g gladke moke, 50 g zdroba in 8 g pecilnega praška.
- Nastrgamo tudi lupinico ene limone in iztisnimo njen sok.
- Rumenjake dodamo beljakom in sladkorju ter stepamo še minuto.
- Beljakom dodamo lupinico in sok ene limone ter premešamo.
- Nato v skledo izmenično dodajamo maso z moko in zdrobom ter 180 ml olja.
- To morate dodajati izmenično, da masa v nobenem trenutku ne postane premehka ali prečvrsta, da se izgubi zračnost in pena beljaka. Vsakič, ko dodate moko ali olje, dobro premešajte.
- Na koncu dodamo 180 g jogurta. Ne uporabljajte tekočega jogurta.
- Pekač velikosti 24×32 cm namažemo s tanko plastjo masla ali olja in potresemo z moko.
- Odvečno moko otresemo.
- Če kolač pečemo v večjem pekaču, ne bo tako visok.
- Na vrh položimo češnje, ki smo jih predhodno dobro oželi.
- Kolač pečemo na 180 °C približno 30 minut, odvisno od moči pečice. Z zobotrebcem preverimo ali je pecivo pečeno.
- Ko je pečen, ga posujemo s sladkorjem v prahu.
Video recept
Zadnji prispevki
- Pita s hruškami in jabolki vas bo navdušila
- Optična iluzija: Na sliki je zdravnik, vendar tudi dva njegova pacienta, ju najdete?
- Ta krompirjeva solata je tako dobra, da se boste vprašali, zakaj je niste že prej pripravili
- Trik izkušenih kuharjev, s katerim bo krompir hitreje kuhan in ne bo razpadel
- Džuveč riž – edini recept, ki ga boste potrebovali za to slastno jed
- Optična iluzija: Lahko med kopico sadja najdete sir?