Ko si zaželite dobrega peciva, kot so ga včasih pripravljale naše babice, potem posezite po tem receptu. Puhast, sladek in mehak kolač, ki se poda k čaju, kavi ali kakavu. Pa tudi brez tega naštetega je slasten.

Sestavine

  • 6 jajc
  • 250 g sladkorja
  • 220 g navadne moke
  • 50 g zdroba
  • 180 ml olja
  • 180 g jogurta (gosti)
  • 8 g pecilnega praška (pol vrečke)
  • Lupina in sok ene limone
  • 1 vanilijev sladkor
  • 400-500 g dobro odcejenih češenj
  • Sladkor v prahu

Postopek

  1. Pripravimo 6 jajc in ločimo beljake od rumenjakov.
  2. Beljake penasto stepemo in jim po žlicah začnemo dodajati 250 g sladkorja. Sladkorju najprej dodamo vanilijev sladkor.
  3. V posebni skledi zmešamo 220 g gladke moke, 50 g zdroba in 8 g pecilnega praška.
  4. Nastrgamo tudi lupinico ene limone in iztisnimo njen sok.
  5. Rumenjake dodamo beljakom in sladkorju ter stepamo še minuto.
  6. Beljakom dodamo lupinico in sok ene limone ter premešamo.
  7. Nato v skledo izmenično dodajamo maso z moko in zdrobom ter 180 ml olja.
  8. To morate dodajati izmenično, da masa v nobenem trenutku ne postane premehka ali prečvrsta, da se izgubi zračnost in pena beljaka. Vsakič, ko dodate moko ali olje, dobro premešajte.
  9. Na koncu dodamo 180 g jogurta. Ne uporabljajte tekočega jogurta.
  10. Pekač velikosti 24×32 cm namažemo s tanko plastjo masla ali olja in potresemo z moko.
  11. Odvečno moko otresemo.
  12. Če kolač pečemo v večjem pekaču, ne bo tako visok.
  13. Na vrh položimo češnje, ki smo jih predhodno dobro oželi.
  14. Kolač pečemo na 180 °C približno 30 minut, odvisno od moči pečice. Z zobotrebcem preverimo ali je pecivo pečeno.
  15. Ko je pečen, ga posujemo s sladkorjem v prahu.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTo je najboljši dodatek za vaš paradižnik. Nič vas ne bo stal, pridelek pa bo podvojen
Naslednji članekOptična iluzija: Preverite svoj vid, če najdete psa na sliki, je odličen