Paradižnik ste verjetno že posadili na vaš vrt, sedaj pa je čas, da ga “nahranite” in poskrbite, da bo dobro uspeval.

Če ste pepel nabirali med kurilno sezono, je zdaj pravi čas, da ga uporabite za boljšo rast in razvoj vaših paradižnikov,

1. Pepel kot gnojilo

Pepel ima veliko hranilnih snovi, ki jih bodo vaši paradižniki zlahka absorbirali. Zadostna količina kalcija ne le ohranja vaše paradižnike zdrave, ampak tudi preprečuje gnilobo na koncu cvetov. Paradižnik obožuje kalij. Kalij bo podvojil pridelek. Kalij igra še večjo vlogo kot kalcij pri splošnem zdravju paradižnika. Magnezij je še en bistven element za ohranjanje močnih in zelenih listov paradižnika, tako da še naprej absorbirajo sončno svetlobo. Rumeni, zviti listi so pogosto znak, da vaši zemlji primanjkuje magnezija.

To je najboljši dodatek za vaš paradižnik. Nič vas ne bo stal, pridelek pa bo podvojen

2. Pepel za pH tal

Paradižnik zna biti včasih res izbirčen. To še posebej velja pri zemlji. Kot smo že omenili, so paradižniki rastline, lačne hranil. Ne le to, pH je prav tako pomemben dejavnik tal kot številčnost hranil. Paradižnik ima raje rahlo kisla tla s pH tik pod 7. Zelo kisla ali alkalna tla negativno vplivajo na raven hranil. Če ugotovite, da so vaši paradižniki nezadovoljni, preizkusite pH tal. Če je nižja od 6, so tla preveč kisla, da bi vaši paradižniki uspevali. Za dvig pH vrednosti se običajno uporablja apnenec, zakaj pa ne bi uporabili lesnega pepela?

3. Pepel proti škodljivcem

Lesni pepel odlično odganja polže in druge vrtne škodljivce. Sol v pepelu odvrača polže, a tudi listne uši. Na žalost postane lesni pepel neuporaben, ko se zmoči. Pozneje čez dan okoli rastlin potresite posušen, ohlajen lesni pepel. Prav tako se izogibajte nanašanju pepela na liste in stebla paradižnika, da preprečite neželene poškodbe.

To je najboljši dodatek za vaš paradižnik. Nič vas ne bo stal, pridelek pa bo podvojen

4. Lesni pepel v kompostnem kupu

Zaradi visoke ravni kalija in alkalnosti je lesni pepel odličen dodatek vašemu kompostnemu kupu. Ohlajen in posušen pepel občasno dodajte na kup, skupaj z ostalimi materiali, ki jih potrebujete.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTako pripravite pire krompir in nikoli več ga ne boste pripravljali drugače
Naslednji članekRecept za starinski kolač s češnjami, v katerem bo uživala vsa družina