Nekoliko zahtevnejša priprava se obrestuje, saj je jed vrhunska. Goveja pečenka Wellington je izjemno priljubljena še posebej ob praznikih. Pripravljali so jo tudi v kuharskem tekmovanju MasterChef Slovenija in če se vam zdi, da je prezahtevna za vas, se motite. Le prava navodila potrebujete.

Sestavine

Za nadev s šampinjoni:

  • 450 g šampinjonov, očiščenih, obrezanih in grobo nasekljanih
  • 2 šalotki, grobo nasekljani
  • 3 stroki česna, grobo nasekljani
  • 3 vejice timijana, listi odstranjeni s stebel

Preostale sestavine:

  • 2 lista listnatega testa, odtajana
  • 1000 g govejega fileja, očiščenega maščobe in zvezanega s kuhinjsko vrvico na nekaj mestih
  • 3 žlice gorčice
  • 1 jajce, stepeno
  • 8 rezin pršuta
  • Sol in poper po okusu

Za omako:

  • 2 žlici masla
  • 1 šalotka, sesekljana
  • 1/2 skodelice konjaka ali brandyja
  • 240 ml goveje juhe
  • 120 ml smetane
  • 1 žlica celih zrn gorčice
  • Sol in obilo sveže mletega črnega popra

Postopek

  1. V posodo sekljalnika dodajte gobe, šalotke in česen ter mešajte, dokler niso zelo drobno nasekljani. Na maslu in olivnem olju skupaj s timijanom, soljo in poprom popecite na srednji temperaturi, dokler vsa vlaga ne izpari in se gobja mešanica ne skuha za približno polovico. Postavite na stran, da se popolnoma ohladi.
  2. Medtem ko se gobe kuhajo, govedino dobro začinite s soljo in poprom z vseh strani, nato pa jo popecite v vročem litoželeznem pekaču z malo olja, dokler ni zelo globoko rjave barve. Postavite na stran, da se ohladi. Ko je govedina ohlajena, enakomerno premažite z gorčico z vseh strani.
  3. Na delovno površino položite nekaj listov prozorne folije in razporedite pršut v enem sloju (dovolj veliko, da lahko zavijete govedino). Nato previdno razmažite ohlajeno gobjo mešanico po pršutu, postavite govedino na en konec in tesno zavijte, pri tem uporabite folijo kot vodilo.
  4. Govedino tesno zavijte v prozorno folijo in jo postavite v hladilnik za 30 minut.
  5. Na zelo rahlo pomokano površino položite oba lista listnatega testa, tako da en del rahlo prekrije rob drugega lista (podmažite nekaj stepenega jajca pod to, da pomaga držati) in razvaljajte, da dobite eno tanko, enakomerno veliko ploščo testa.
  6. Govedino odvijte iz prozorne folije, postavite jo na en rob testa, jo tesno zavijte in s čopičem na šivu premažite s stepenim jajcem, da zatesnite. Odvečno testo odrežite, ob straneh pa rahlo zavihajte, potisnite pod govedino, rahlo zarežite na vrhu, nato pa postavite na pekač, obložen s peki papirjem, in hladite 30 minut.
  7. Segrejte pečico na 200 stopinj Celzija, premažite vrh in stranice s stepenim jajcem, vstavite termometer globoko v stran govedine in pecite, dokler temperatura govedine ne doseže 60 stopinj. Pustite, da se hladi 30 minut, medtem pripravite omako.
  8. V lonec dodajte maslo in šalotko, pražite, dokler ni mehko in prozorno, dodajte konjak, pustite, da se zmanjša za polovico, dodajte govejo juho, dovolite, da se še zmanjša, nato dodajte smetano, dobro začinite s ščepcem soli in veliko sveže mletega črnega popra, kuhajte, dokler se mešanica ne zgosti in prekrije hrbtno stran žlice. Vmešajte gorčico in nalijte v posodo.
  9. Narežite Wellington na enake kose in postrezite s smetanovo omako s poprom.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekBožanski božični tiramisu! Privlačna in slastna praznična sladica
Naslednji članek5 korakov za čiste radiatorje: Potrebujete le nekaj minut