Slanike, čudovito slano pecivo, ki ga najdemo v skoraj vsaki pekarni, lahko preprosto pripravite doma.

Sestavine

Za pecivo:

  • 450 g moke
  • 2 žlički sladkorja
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 70 ml sončničnega olja
  • 250 ml mleka
  • 1 žlica kisle smetane

Za slan preliv:

  • 2 žlički moke
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška
  • 4 žlice mlačne vode

Postopek

  1. Vse sestavine zmešamo. Damo olje, kislo smetano in toplo mleko ter zamesimo testo.
  2. Če imate kuhinjskega robota, še toliko bolje.
  3. Delovno površino posujemo z moko in testo gnetemo naprej na njej – vsaj 5 minut.
  4. Ko je testo kompaktno, ga damo v posodo s pokrovom in pustimo vzhajati, da poveča volumen. Približno 45 minut.
  5. Testo razrežemo na 4 dele in iz vsakega dela zvaljamo svaljek debeline 1 cm.
  6. Vse štiri zvitke položimo enega poleg drugega in jih s plastično lopatko narežemo na 7 približno enakih delov.
  7. Slanike prestavimo v pekač, ki smo ga pred tem obložili s peki papirjem in pustimo vzhajati še nadaljnjih 30 minut.
  8. V tem času pripravimo preliv, tako da vse sestavine z metlico premešamo.
  9. Po vzhajanju slanike damo v pečico (segreto na 200 stopinj) za 13 minut.
  10. Vzamemo jih iz pečice, prelijemo s slanim prelivom in pečemo še 5 dodatnih minut.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članek6 razlogov, zakaj nikoli ne bi smeli zavreči paketkov silikagela
Naslednji članekOptična iluzija: Stavimo, da na sliki ne najdete psa v 15 sekundah