Slanike, čudovito slano pecivo, ki ga najdemo v skoraj vsaki pekarni, lahko preprosto pripravite doma.
Sestavine
Za pecivo:
- 450 g moke
- 2 žlički sladkorja
- 1 čajna žlička soli
- 1 vrečka suhega kvasa
- 70 ml sončničnega olja
- 250 ml mleka
- 1 žlica kisle smetane
Za slan preliv:
- 2 žlički moke
- 1 čajna žlička soli
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- 4 žlice mlačne vode
Postopek
- Vse sestavine zmešamo. Damo olje, kislo smetano in toplo mleko ter zamesimo testo.
- Če imate kuhinjskega robota, še toliko bolje.
- Delovno površino posujemo z moko in testo gnetemo naprej na njej – vsaj 5 minut.
- Ko je testo kompaktno, ga damo v posodo s pokrovom in pustimo vzhajati, da poveča volumen. Približno 45 minut.
- Testo razrežemo na 4 dele in iz vsakega dela zvaljamo svaljek debeline 1 cm.
- Vse štiri zvitke položimo enega poleg drugega in jih s plastično lopatko narežemo na 7 približno enakih delov.
- Slanike prestavimo v pekač, ki smo ga pred tem obložili s peki papirjem in pustimo vzhajati še nadaljnjih 30 minut.
- V tem času pripravimo preliv, tako da vse sestavine z metlico premešamo.
- Po vzhajanju slanike damo v pečico (segreto na 200 stopinj) za 13 minut.
- Vzamemo jih iz pečice, prelijemo s slanim prelivom in pečemo še 5 dodatnih minut.