Sezona mandarin se je začela in škoda bi bilo, če jih ne bi uporabili v sladicah. Tukaj je recept za mandarinin šarkelj, ki združuje svežino mandarin s puhasto teksturo šarklja, ki je popoln za vsakodnevno sladkanje ali posebne priložnosti.

Sestavine

  • 2 jajci
  • 6 mandarin
  • 50 g masla
  • 1 dl sončničnega olja
  • 2 jogurtova lončka sladkorja
  • 3 jogurtovi lončki gladke pšenične moke
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • Lupina ene mandarine
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • Sok polovice limone

Postopek

  1. Priprava mandarin: Mandarine olupimo in jih pretlačimo s paličnim mešalnikom. Ni potrebno, da odstranite belo kožico. To bo pripomoglo k dodatni sočnosti kolača.
  2. Stepanje jajc: Jajci stepemo do penaste teksture in nato dodamo sladkor. Vse dobro premešamo, da postane zmes enotna.
  3. Dodajanje mandarin: K jajčni mešanici dodamo pretlačene mandarine in vse skupaj zmešamo.
  4. Dodajanje suhih sestavin: V posodo dodamo vaniljev sladkor, pecilni prašek in gladko pšenično moko. Vse dobro premešamo, da dobimo gladko testo.
  5. Dodajanje maščobe: Maslo raztopimo in ga skupaj z oljem dodamo v mešanico. Nastala bo redkejša zmes, kar je normalno. Po potrebi lahko dodate še nekaj moke, vendar pazite, da ne pretiravate.
  6. Dodajanje lupine: Naribamo lupino ene mandarine (poskrbite, da uporabite neškropljene mandarine) in jo dodamo v zmes ter dobro premešamo.
  7. Priprava pekača: Pekač za šarkelj namastimo z oljem, ki je ostalo od topljenja masla, ter ga rahlo pomokamo. Vanj vlijemo pripravljeno testo.
  8. Peka: Pečico segrejemo na 180 °C in pečemo šarkelj 20 minut. Nato temperaturo znižamo na 150 °C in pečemo še dodatnih 15–20 minut, dokler ni pečeno do zlate rjave barve. Šarkelj naj se ohladi pred obračanjem na glavo.
  9. Priprava preliva: V posodici zmešamo limonin sok in sladkor v prahu. Z njim premažemo cel šarkelj, da dobi čudovito glazuro.

Slasten mandarinin šarkelj


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Če na sliki vidite čredo ovc, ste izjemen opazovalec
Naslednji članekRecept za piščanca v omaki – sočno in enostavno