Sezona mandarin se je začela in škoda bi bilo, če jih ne bi uporabili v sladicah. Tukaj je recept za mandarinin šarkelj, ki združuje svežino mandarin s puhasto teksturo šarklja, ki je popoln za vsakodnevno sladkanje ali posebne priložnosti.
Sestavine
- 2 jajci
- 6 mandarin
- 50 g masla
- 1 dl sončničnega olja
- 2 jogurtova lončka sladkorja
- 3 jogurtovi lončki gladke pšenične moke
- 1 vaniljev sladkor
- 1 vrečka pecilnega praška
- Lupina ene mandarine
- 2 žlici sladkorja v prahu
- Sok polovice limone
Postopek
- Priprava mandarin: Mandarine olupimo in jih pretlačimo s paličnim mešalnikom. Ni potrebno, da odstranite belo kožico. To bo pripomoglo k dodatni sočnosti kolača.
- Stepanje jajc: Jajci stepemo do penaste teksture in nato dodamo sladkor. Vse dobro premešamo, da postane zmes enotna.
- Dodajanje mandarin: K jajčni mešanici dodamo pretlačene mandarine in vse skupaj zmešamo.
- Dodajanje suhih sestavin: V posodo dodamo vaniljev sladkor, pecilni prašek in gladko pšenično moko. Vse dobro premešamo, da dobimo gladko testo.
- Dodajanje maščobe: Maslo raztopimo in ga skupaj z oljem dodamo v mešanico. Nastala bo redkejša zmes, kar je normalno. Po potrebi lahko dodate še nekaj moke, vendar pazite, da ne pretiravate.
- Dodajanje lupine: Naribamo lupino ene mandarine (poskrbite, da uporabite neškropljene mandarine) in jo dodamo v zmes ter dobro premešamo.
- Priprava pekača: Pekač za šarkelj namastimo z oljem, ki je ostalo od topljenja masla, ter ga rahlo pomokamo. Vanj vlijemo pripravljeno testo.
- Peka: Pečico segrejemo na 180 °C in pečemo šarkelj 20 minut. Nato temperaturo znižamo na 150 °C in pečemo še dodatnih 15–20 minut, dokler ni pečeno do zlate rjave barve. Šarkelj naj se ohladi pred obračanjem na glavo.
- Priprava preliva: V posodici zmešamo limonin sok in sladkor v prahu. Z njim premažemo cel šarkelj, da dobi čudovito glazuro.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira