Sušenje paradižnika doma je preprosto in veliko ceneje, kot če ga kupite v trgovini. Če imate višek paradižnika, potem ga morate posušiti in shraniti v olivnem olju.

Obstajajo tri metode sušenja paradižnika – lahko jih posušite:

  1. na soncu,
  2. v pečici ali
  3. dehidratorju.

1. Sušenje paradižnika na soncu

Sušenje paradižnika na soncu je nekaj, kar ljudje počnejo že stoletja, vendar je primerno le za tiste, ki živijo na območju z veliko sonca.

Paradižnike preprosto prerežite na pol (večje na četrtine), jih položite na pladenj, rahlo potresite z morsko soljo in jih postavite neposredno na vroče sonce, da se posušijo. Takšno sušenje lahko traja nekaj dni, ali nekaj tednov, odvisno od moči sonca.

sušeni paradižniki

 

2. Sušenje paradižnika v pečici

Sušenje paradižnika v pečici vam omogoča, da se izognete vsem izzivom, povezanim s sušenjem na soncu. Omogoča vam popoln nadzor in zagotavlja dosledne rezultate v veliko krajšem času – le nekaj ur.

Pečico segrejte na 100 °C. V pekač položite pergamentni papir in nanj dodajte razpolovljene paradižnike, tako da bo razpolovljeni del na vrhu. Potresite s soljo in postavite v pečico. Pecite približno 2 uri in pol, po dveh urah s spatulo iztisnite odvečen sok iz paradižnikov in nadaljujte peko še nekaj ur, dokler paradižnik ni popolnoma posušen.

3. Sušenje paradižnika v dehidratorju

Sušenje paradižnika v dehidratorju ima enake prednosti kot uporaba pečice. Edina možna slabost dehidratorja je hrup (in to le, če vas moti), prednost pa je, da sprostite svojo pečico, da jo lahko uporabljate za druge stvari. Druga prednost je, da vam v poletni vročini ni treba uporabljati pečice.

Paradižnik razpolovite, rahlo posolite in ga postavite na pladenj (ali rešetke) dehidratorja. Sušite po navodilih, saj ima vsak dehidrator drugačno moč in temu primerno je potrebno prilagoditi čas sušenja.

Kako shraniti posušene paradižnike?

Lahko jih shranite v neprodušni vrečki ali posodi in jih postavite v hladilnik, če so dobro posušeni bodo zdržali nekaj mesecev. Lahko pa uporabite nam najljubšo možnost – shranite jih v olivno olje. To jim bo dalo dodaten okus in jih naredilo popolne za dodajanje k jedem, kot so krožniki s sirom/mesninami, solatni prelivi, testeninske solate in karkoli drugega, kjer bi običajno uporabili posušene paradižnike.

  • Uporabite majhne steklene kozarce; manj izpostavljenosti zraku, bolje je. Izogibajte se uporabi kovinskih kozarcev ali pločevink, saj lahko ustvarijo kovinski okus. Izberite kozarce s tesno prilegajočimi pokrovi.
  • Posušene paradižnike približno 30 minut namakajte v topli vodi, jih odcedite in nato popivnajte s papirnatimi brisačami, da odstranite čim več vlage.
  • Če želite dodatno zmehčati paradižnike in preprečiti rast bakterij, jih lahko potopite v vinski kis, ustekleničen limonin ali limetin sok, preden jih dodate oljčnemu olju.
  • Paradižnike zapakirajte v kozarec in jih po želji obložite s suhimi zelišči in/ali česnom, nato jih po vrhu prelijte z oljčnim oljem, da so paradižniki popolnoma potopljeni v olje. Kozarce dobro zaprite.
  • Okusi se sčasoma izboljšajo. Pred uporabo paradižnik pustite stati vsaj nekaj dni, po možnosti dlje. Če uporabljate sveža zelišča in česen, počakajte vsaj 24 ur pred uporabo.
  • Opomba: Če uporabljate sveža zelišča in česen, kozarce obvezno shranite v hladilniku. Če uporabljate posušena zelišča, lahko paradižnik v olju hranite pri sobni temperaturi. Če odkrijete plesen, kozarec takoj zavrzite.

sušeni-paradižniki

Kako uporabiti sušene paradižnike pri kuhanju?

Možnosti so neskončne! Tukaj je nekaj idej, katere jedi lahko obogatite s suhimi paradižniki.

  • Solate s testeninami
  • Omake
  • Solatni prelivi
  • Zeliščno maslo
  • Juhe
  • Sendviči
  • Burgerji
  • Mesne kroglice
  • Rižote
  • Pesto iz posušenih paradižnikov
  • Pire krompir
  • Umešana jajca
  • Pice
  • Marinade

NE SPREGLEJTE: Nasveti, kako shraniti paradižnik, da bo dolgo ostal čvrst in okusen

Prejšnji članekRecept za najboljšo omako za k pečenki
Naslednji članekPoglejte si to iskreno prijateljstvo med deklico in črno mačko! Zajokali boste!