Aronija je listopadni grm, ki lahko zraste do šest metrov visoko in izvira iz Severne Amerike. Močno se razrašča, ljudje pa jo z obrezovanjem pogosto oblikujejo v manjše drevo.

Dobro uspeva v hladnejših podnebjih, kot so Rusija, Finska in Švedska. Poleg odpornosti na mraz je odporna tudi na sušo, škodljivce, onesnaženje in bolezni. Pri nas je bila dolgo časa okrasna rastlina, zaradi vse večjega zanimanja za izdelke iz aronije pa se danes goji tudi v proizvodne namene.

Zgodovina aronije

V Severni Ameriki so aronijo uporabljali že staroselci, predvsem za zdravljenje prebavnih težav. V Evropo je prišla v 19. stoletju, najprej kot okrasna rastlina, njene zdravilne lastnosti pa so bile prepoznane šele kasneje. Leta 1972 je prejela tudi priznanje Kraljeve hortikulturne družbe v Angliji.

To sadje je podcenjeno, pomaga pri mnogih zdravstvenih težavah

Kako posaditi aronijo?

  1. Za sajenje potrebujete: sadike aronije, lopato, staran gnoj, dve palici, vrvico in vodo.
  2. Izberite sončno lego, saj aronija za dobro dozorevanje potrebuje veliko svetlobe.
  3. Če sadite več grmov skupaj, naj bo med njimi približno en meter razmika. Označite ravno črto s pomočjo palic in vrvice, nato izkopljite jame velikosti približno 30×30 cm.
  4. Na dno vsake jame položite nekaj let star gnoj (svež gnoj lahko poškoduje korenine), zmešajte ga z zemljo, nato pa vanjo posadite sadiko do koreninskega vratu.
  5. Dobro potlačite zemljo okoli rastline in jo obilno zalijte.
  6. Mlade sadike zaščitite s plastjo slame, ki bo zadržala vlago in rastlino zaščitila pred mrazom.

Zdravilni učinki aronije

Čarobne jagode aronije so znane po številnih koristnih učinkih in so na voljo vse leto – uživamo jih lahko sveže, zamrznjene, sušene, v obliki marmelade, soka ali sirupa.
Dnevno je priporočljivo zaužiti od 200 do 300 gramov.

Aronija dokazano krepi imunski sistem, deluje kot močan antioksidant, pomaga uravnavati krvni tlak, deluje protivnetno in blagodejno vpliva na ožilje.

Poleg tega izboljšuje zdravje srca, zmanjšuje krvni sladkor, upočasnjuje oksidacijo maščob in ščiti celice pred poškodbami – še posebej je koristna za diabetike.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekIdeje za vikend peko: Razvajajte svoje domače s temi slaščicami #2
Naslednji članekOrehovi polžki, odlični za prigrizek, zajtrk, malico