Občasno se vsakomur zahoče okusne čokoladne poslastice, vendar se postavlja vprašanje, ali uživanje čokolade dejansko prispeva k nastanku aken. Odgovor se giblje med pritrdilnim in nikalnim odgovorom. Doslej izvedene študije o vplivu kakava na izbruh aken niso bile enoznačne, vendar pa je res, da lahko sestavine v čokoladnih izdelkih, zlasti sladkor, poslabšajo stanje aken. Kako torej uživati v čokoladi in hkrati obdržati akne pod nadzorom? Nadaljujte z branjem, saj bomo raziskali različne metode, s katerimi se lahko skušate zaščititi pred aknami po uživanju čokolade.

Telovadite

Po uživanju obilne količine sladkorja je priporočljivo izvajati telesno vadbo. Izbruh aken lahko namreč nastane zaradi visokih ravni inzulina in krvnega sladkorja, ki se pojavijo po uživanju velikega količine sladkorja, kot so na primer čokoladne ploščice ali druge sladke jedi. Zato je smiselno, da se po uživanju čokolade izognemo naglim skokom krvnega sladkorja tako, da se rahlo razgibamo – bodisi gre za intenzivno vadbo ali pa zgolj sproščujoč sprehod po soseski.

Ali čokolada povzroča akne in kako ustaviti izbruhe po zaužitju
Vadba bo blagodejno vplivala tudi na vaše duševno zdravje.

Telesna aktivnost ima sposobnost znižati raven glukoze (sladkorja) v krvi za obdobje do 24 ur ali celo več, saj povečuje občutljivost telesa na inzulin. Inzulin je naravni hormon, ki uravnava raven sladkorja v krvi. S telovadbo vaše telo postane bolj občutljivo na delovanje inzulina, kar omogoča učinkovitejšo uporabo razpoložljivega inzulina za odvzem sladkorja iz krvnega obtoka.

Pri uživanju čokolade kombinirajte tudi beljakovine ali maščobe

Hrana, ki vsebuje beljakovine ali maščobe (kot na primer beljakovinska ploščica ali oreščkovi namazi), lahko upočasni proces prebave, kar ima za posledico bolj stabilno raven krvnega sladkorja in zmanjšuje tveganje za izbruhe na koži. Ko se naslednjič prepustite želji po čokoladi, razmislite, kako jo lahko združite s katero drugo sestavino! Na primer, čokolado odlično dopolnjuje arašidovo maslo, ki je bogato z beljakovinami.

V prihodnosti poskusite jesti temno čokolado ali surov kakav

Mlečna in bela čokolada sta sladki in okusni, vendar ves ta sladkor in mleko v čokoladi verjetno prispevata k izbruhom aken. Temna čokolada z visokim odstotkom kakava vsebuje manj sladkorja in nima mleka, zato raje poskusite to. Druga možnost je, da kakav (čokolada v svoji surovi obliki) ne vpliva na akne, zato razmislite o kakšnih prigrizkih kakavovih zrnc, namesto da posežete po čokoladici!

, Ali čokolada povzroča akne in kako ustaviti izbruhe po zaužitju

Kakav je lahko odličen prigrizek, če ga jeste zmerno! Surovi kakav vsebuje vitamine A, C, E in cink, ki so dobri za kožo.

V svojo prehrano vključite živila, ki se borijo proti aknam

Če se preostali del vaše prehrane aktivno bori proti aknam, je malo čokolade tu in tam manj verjetno, da bo imelo velik vpliv na vašo kožo. Uživanje živil z nizkim glikemičnim indeksom, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, lahko zmanjša tveganje za nastanek aken, ker ta živila ne povzročijo skoka krvnega sladkorja. Poleg tega naj bi bila hrana z vitaminoma A in E, cinkom in antioksidanti koristna za vašo kožo!

Živila s kompleksnimi ogljikovimi hidrati vključujejo:

  • Polnozrnate žitarice
  • Stročnice
  • Nepredelano sadje in zelenjava
  • Živila s koristnimi vitamini in hranili vključujejo:
  • Špinačo in druga temna listnata zelenjava
  • Rumeno in oranžno sadje in zelenjavo, kot so korenje, sladki krompir in marelice
  • Paradižnik
  • Borovnice
  • Rjavi riž
  • Kvinoja
  • Bučna semena
  • Orehi
  • Fižol, grah in leča
  • Puran
  • Maščobne ribe, kot sta losos in skuša

Zgornje nasvete upoštevajte ne le zaradi aken, ampak tudi zaradi splošnega zdravja in dobrega počutja.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Telečja obara kot iz restavracije, zelo okusna
Naslednji članekRecept: Bučna pita, ki jo obožuje vsa družina