Po novih raziskavah so ženske v postmenopavzi, ki so uživale visoko vsebnost rastlinskih beljakovin, imele manjše tveganje za prezgodnjo smrt, bolezni srca in ožilja ter smrt zaradi demence. Raziskava je bila objavljena v Journal of American Heart Association, reviji American Heart Association z odprtim dostopom.

Prejšnje raziskave so pokazale povezavo med prehrano z visoko vsebnostjo rdečega mesa in tveganjem za bolezni srca in ožilja, vendar so podatki o določenih vrstah beljakovin redki in nedoločni, pravijo avtorji študije.

V tej študiji so raziskovalci analizirali podatke več kot 100.000 žensk v menopavzi (starih od 50 do 79 let), ki so sodelovale v študiji Nacionalne pobude za zdravje žensk med letoma 1993 in 1998; spremljali so jih do februarja 2017. V času, ko so se vključili v študijo, so udeleženci izpolnili vprašalnike o svoji prehrani, v katerih so podrobno navedli, kako pogosto so jedli jajca, mlečne izdelke, perutnino, rdeče meso, ribe / školjke in rastlinske beljakovine, kot so tofu, oreški, fižol in grah. V študijskem obdobju se je skupno zgodilo 25.976 smrtnih primerov (6.993 smrtnih primerov zaradi bolezni srca in ožilja; 7.516 smrtnih primerov zaradi raka in 2.734 smrtnih primerov zaradi demence).

Raziskovalci so opazili ravni in vrste beljakovin, ki so jih poročale žensk, in jih razdelili v skupine za primerjavo, kdo je jedel najmanj in kdo je jedel večino beljakovin. Mediani odstotek vnosa celotne energije iz živalskih beljakovin v tej populaciji je bil 7,5 odstotka v najnižjem kvintilu in 16,0% v najvišjem kvintilu. Mediana odstotnega vnosa celotne energije iz rastlinskih beljakovin v tej populaciji je bila 3,5% v najnižjem kvintilu in 6,8% v najvišjem kvintilu.

, Zakaj bi morale ženske jesti hrano bogato z rastlinskimi beljakovinami?

Med ključnimi ugotovitvami:

– V primerjavi z ženskami v postmenopavzi, ki so imele najmanj vnosa rastlinskih beljakovin, so imele tiste z največjim vnosom rastlinskih beljakovin 9% manjše tveganje za smrt zaradi vseh vzrokov, 12% manjše tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni bolezni in za 21% manjše tveganje za smrt zaradi demence.

– Večja poraba predelanega rdečega mesa je bila povezana z 20% večjim tveganjem za smrt zaradi demence.

– Večja poraba nepredelanega mesa, jajc in mlečnih izdelkov je bila povezana z 12%, 24% in 11% večjim tveganjem za smrt zaradi bolezni srca in ožilja.

– Večja poraba jajc je bila povezana z 10% večjim tveganjem smrti zaradi raka.

Vendar je bila večja poraba jajc povezana s 14% manjšim tveganjem umiranja zaradi demence, medtem ko je bila večja poraba perutnine povezana s 15% manjšim tveganjem.

“V naši študiji ni jasno, zakaj so bila jajčeca povezana z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni in smrt zaradi raka,” je povedal vodilni avtor študije Wei Bao, doktor medicine, docent za epidemiologijo na Univerzi Iowa v mestu Iowa.

“To je lahko povezano z načinom, kako ljudje kuhajo in jedo jajca. Jajca lahko kuhamo, umešamo, poširamo, pečemo, pečemo, ocvremo, zdrobimo, zmešamo ali vložimo ali v kombinaciji z drugo hrano. V ZDA ljudje običajno jedo jajca v obliki ocvrtih jajc in pogosto z drugimi živili, kot je slanina. Čeprav smo v analizi natančno upoštevali številne potencialne motilne dejavnike, je še vedno težko popolnoma trditi, ali se jajca, druga živila, ki se običajno uživajo z jajci, ali celo ne -dietični dejavniki, povezani z uživanjem jajc, lahko povzročijo povečano tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja ter raka. “

Raziskovalci so ugotovili, da je nadomeščanje celotnega rdečega mesa, jajc ali mlečnih izdelkov z oreščki povezano z 12 % do 47 % manjšim tveganjem za smrt zaradi vseh vzrokov, odvisno od vrste beljakovin, ki jih nadomeščajo oreški.

“Pomembno je opozoriti, da se prehranske beljakovine ne uživajo ločeno, zato bi lahko bila interpretacija teh ugotovitev zahtevna in bi morala temeljiti na upoštevanju celotne prehrane, vključno z različnimi načini kuhanja,” je dejal dr. Yangbo Sun, dr. , soavtor študije, podoktorski raziskovalec na Univerzi Iowa v mestu Iowa in trenutno docent epidemiologije na Zdravstvenem centru Univerze v Tennesseeju.

Analiza je tudi pokazala, da so ženske, ki so uživale največjo količino živalskih beljakovin, kot so meso in mlečni izdelki, bolj verjetno bele in imajo višjo izobrazbo ter dohodek, verjetneje pa so bile tudi starejše kadilke, pijejo več alkohola in so manj fizično naravnane aktivno. Poleg tega so imele te ženske na začetku študije pogostejšo sladkorno bolezen tipa 2, družinsko anamnezo srčnih napadov in višji indeks telesne mase – vse dejavnike tveganja za bolezni srca in ožilja.

“Naše ugotovitve podpirajo potrebo po upoštevanju prehranskih virov beljakovin v prihodnjih prehranskih smernicah,” je dejal Bao. “Trenutne prehranske smernice se osredotočajo predvsem na skupno količino beljakovin in naše ugotovitve kažejo, da so lahko različni vplivi na zdravje povezani z različnimi vrstami beljakovinskih živil.”

Dietetske smernice 2020–2025 za Američane, ki sta jih skupaj objavila ameriška ministrstva za kmetijstvo (USDA) in zdravstvena in socialna služba (HHS), priporočajo uživanje različnih beljakovinskih živil: meso z nizko vsebnostjo maščob, perutnina z nizko vsebnostjo maščob, jajca, morski sadeži, fižol, grah, leča, oreški, semena in sojini izdelki, … Študija je imela več omejitev, vključno s tem, da je bila opazovalna, in sicer na podlagi podatkov, o katerih so poročali na začetku študije, in manjkajo podatki o tem, kako so bili proteini kuhani. Poleg tega ugotovitve morda ne bodo veljale za mlajše ženske ali moške.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKoronavirus: Študija razkriva 3 zgodnje znake COVID-19, ki vplivajo na vaše oči
Naslednji članekNagradna igra: Obdari svojo mamo, babico, prijateljico!