Solata je ena tistih živil, ki jih z veseljem vključimo v vsakodnevne obroke – kot glavno jed ali prilogo. Sveža, hrustljava in bogata z vitamini nas lahko razveseljuje vse leto. A v času, ko cene hrane vztrajno rastejo, je domača pridelava ne le cenejša, temveč tudi veliko bolj zadovoljiva. In najboljši del? Ne potrebujete vrta – le nekaj minut časa in malo prostora na okenski polici!
Solata uspeva skozi vse leto
Čeprav solato pogosto povezujemo s toplejšimi meseci, jo lahko brez težav gojimo tudi pozimi – v notranjih prostorih. S pravilnim pristopom lahko celo leto uživate v sveži, doma vzgojeni listni solati, brez skrbi glede vremena ali prostora.
Kaj potrebujete za začetek?
- Vrtne pladnje za sadike ali manjše posode
- Večnamenski kompost
- Semena solate (izberite sorto, ki je primerna za notranjo vzgojo)
- Steklen ali plastičen pokrov (ali mini rastlinjak) za pospešitev kalitve
- Topel, sončen prostor, kot je kuhinjska okenska polica
Postopek sejanja solate v 5 preprostih korakih
Pripravite zemljo
- Vsako posodico napolnite z večnamenskim substratom. Solata ni zahtevna in dobro uspeva tudi v osnovni zemlji.
- Zemljo rahlo potlačite, da odstranite zračne žepe in ustvarite enakomerno površino.
Dodajte semena
- V vsako celico oz. kotiček posodice stresite nekaj semen. Ni nujno, da jih razporedite popolnoma enakomerno – le poskrbite, da bodo imela dovolj prostora za rast.
- Ker je semena običajno veliko, lahko kombinirate več vrst.
Pokrivanje in zalivanje
- Semena pokrijte s tanko plastjo zemlje. Nato jih dobro zalijte – na tej točki ni nevarnosti, da bi jih preveč zalili. Vlažnost je ključna za uspešno kalitev.
Ustvarite mini rastlinjak
- Pokrijte posodice s prozornim pokrovom (steklo, plastika ali mini rastlinjak), da zadržite toploto in vlago.
- Čeprav pokrov ni nujen, močno pospeši proces kalitve.
- Postavite na svetlo mesto.
- Posodo postavite na sončno okensko polico. Idealna temperatura za kalitev je med 18 in 20 °C, semena pa bodo brez težav vzklila tudi pri okoli 15 °C – le nekoliko počasneje.
Kaj sledi?
- Če boste upoštevali zgornje korake, bodo semena že v nekaj dneh začela kaliti.
- V roku nekaj tednov boste opazili prve prave lističe, ki jih boste lahko postopoma začeli obtrgovati in uporabljati v kuhinji.
Solato lahko sejete večkrat letno in si tako zagotovite neprekinjeno zalogo sveže zelenjave – popolnoma brez pesticidov in vedno pri roki. Gojenje solate doma je eden najpreprostejših načinov, da prihranite, se zdravo prehranjujete in obenem občutite veselje ob lastnem pridelku.
PREBERITE TUDI: Gojenje rukole: Marca že lahko načrtujte setev na prostem
Zadnji prispevki
- Tako se znebite občutka krivde, ko rečete “ne”
- Recept za čokoladno pecivo s skuto in malinami – božanskega okusa
- Shranjevanje brez napak: 10 živil, ki jih večina ljudi napačno shranjuje
- Ti triki za zlaganje rjuh vam bodo prihranili živce (in prostor)
- Ta faza je zelo pomembna, če želite dober pridelek paprike
- Naredi sam: Okrasne blazine iz starih majic (brez šivanja)