Vitamin B12 omogoča nastajanje novih celic v človeškem telesu, stare celice regenerira in vzdržuje živčne celice ter rdeče krvne celice. Ta vitamin se veže na beljakovine v hrani in ko se sprošča, se veže z intrinzičnim faktorjem (glikoproteinom), snovjo, ki omogoča, da naše črevesje bolje absorbira vitamin B12.
Priporočena dnevna količina vitamina B12
Otroci od 13. leta dalje in odrasli potrebujejo 3 µg vitamina B12 dnevno. Potrebe po vitaminu B12 se povečajo v nosečnosti (3,5 µg dnevno) in pri dojenju (4 µg).
Kje se vitamin B12 nahaja?
Najdemo ga v žitih in živalski hrani. Daleč največ vitamina B12 vsebujejo telečja jetra, svinjska jetra, školjke, tuna, postrvi, losos, svinjina, … Dober vir so tudi jajca, sir, šunka in puranje meso.
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Pomanjkanje omenjenga vitamina se kaže v utrujenosti in oslabljenosti človeškega telesa, lahko se kaže v zaprtju, izgubi apetita, slabšem spominu, depresiji. Nevarno je tudi dolgotrajno pomanjkanje v fazi rasti (otroci, nosečnosti) takrat lahko pride do nepopravljive škode.