Ta aromatična rastlina, ki se redno uporablja v kuhinjah, je ena izmed najbolj priljubljenih in enostavnih za gojenje. Vse rastline bazilike potrebujejo sonce, vodo in malo obrezovanja, da zrastejo dolgi, slastni, aromatični listi. Bazilika je na voljo v več kot 150 sortah, od sladke do pikantne, najdemo jo v odtenkih, kot sta temno zelena in temno vijolična. Ker je bazilika enoletnica (kar pomeni, da traja le eno sezono), lahko vsako leto preizkusite nekaj različnih sort.

bazilika

Kdaj in kje posaditi baziliko

Sajenje ob pravem letnem času je ključnega pomena za rast bazilike. Ker zelišče uspeva pri visokih temperaturah, ga po zadnji spomladanski zmrzali na vašem območju posadite zunaj. Če gojite rastline iz semen v zaprtih prostorih, jih posadite šest do osem tednov, preden jih posadite zunaj.

Za dobro rast bazilika potrebuje šest ur sonca na dan, zato si dobro oglejte svoje dvorišče, da vidite, kje je najbolj sončno. Če nimate dvorišča, posadite baziliko v posodo in jo postavite blizu okna, kjer ima dostop do veliko sončne svetlobe.

Kako gojiti baziliko

Semena posadite neposredno v zemljo ali v dvignjene gredice ali posode. Pravilno razmikanje rastlin je bistvenega pomena za zdravo rast.

Bazilika ima rada bogata organska tla, ne glede na to, ali jih sadimo v zemljo, na dvignjeno gredico ali v posodo. Za izboljšanje talne vrtne zemlje pravi, da namesto kupljene zgornje zemlje doda kompost , ki pogosto vsebuje veliko semen plevela in bi lahko bil dejansko slabši od obstoječih tal.

Kako posušiti baziliko

Treba je obrisati umazanijo in naplavine ter jih povezati v šopke po tri do pet stebel. Obesite jo na glavo v temnem in toplem prostoru, bazilika pa se bo posušila v dveh do štirih tednih.

Kako hraniti baziliko

Ravno narezana bazilika naj bo sveža in je ne umivajte ali shranjujte v hladilniku; namesto tega povežite nekaj stebel skupaj in jih postavite v kozarec hladne vode na pult, ne da bi se listi dotikali vode. Liste bazilike lahko tudi zamrznete: čeprav bodo temni, bazilika ne bo izgubila svojega robustnega okusa.

 

Prejšnji članekPrehranjevalne navade, ki slabijo imunski sistem
Naslednji članekVeč razlogov, zakaj je dobro jemati melatonin in kaj sploh je