Redkvice najpogosteje dodajamo spomladanski zeleni solati, vendar – obstaja veliko različnih načinov uživanja te hrustljave, osvežilne zelenjave, pa tudi več pomembnih razlogov, da postanejo stalni del naše dnevne prehrane.

Spadajo v družino križnic, v isto družino kot ohrovt in brokoli, in imajo nekaj potencialno impresivnih koristi za zdravje. Štirje pomembni razlogi, zakaj bi morale biti redkvice čim večkrat na mizi.

Redkvice so malokalorične, a bogate s hranili

Glede na hranilno vrednost – 100 gramov redkvic vsebuje 15 kcal, 233 mg kalija, 39 mg natrija, 3,4 g ogljikovih hidratov, 1,6 g prehranskih vlaknin in 0,7 g beljakovin. Kako priročne so redkvice, ko se odločite spraviti svojo linijo v red in izgubiti kakšen kilogram – recimo po zimi – nazorno pove dejstvo, da vsebujejo le 15 kalorij, niti grama beljakovin in nič maščob. Zagotavljajo tudi približno 30 odstotkov dnevne vrednosti vitamina C , ki krepi imunski sistem, pa tudi majhne količine vitaminov B, kalija, kalcija, železa in magnezija.

Zakaj so redkvice zdrave: Svetujemo vam, da so redno na vašem jedilniku

Vsebujejo spojine, ki varujejo zdravje

Kot član družine superživil, kot jih dojemajo vegetarijanci in vegani, redkvice vsebujejo naravne snovi, ki vsebujejo žveplo. Dokazano je, da te spojine zmanjšujejo vnetje, ščitijo celice pred povzročitelji raka in zavirajo rast rakavih celic. Spojine v redkvici so pokazale tudi antibakterijsko delovanje, tudi proti bakteriji Helicobacter pylori, ki je povezana z razjedami in rakom na želodcu.

Antioksidanti lahko pomagajo v boju proti raku

Antioksidant je postal moden izraz za označevanje živila kot zdravega ali funkcionalnega. Dokazano je, da imajo antioksidanti pomembno vlogo pri zmanjševanju vnetij in zaščiti celic pred poškodbami, v obrambi pred prezgodnjim staranjem in boleznimi. Redkvice zagotavljajo več vrst antioksidantov. Najdemo jih v užitnih koreninah zelenjave, pa tudi v poganjkih, semenih in listih.

Redkvice nas lahko zaščitijo pred sladkorno boleznijo

Redkvice zmanjšajo absorpcijo glukoze v črevesju in spodbujajo privzem glukoze, kar znižuje raven sladkorja v krvi.

Uravnavanje telesne teže

Poleg ohranjanja zdravja so redkvice dobre tudi za uravnavanje telesne teže, saj vsebujejo visok odstotek vode in prisotnost neprebavljivih ogljikovih hidratov, dokazano pa je, da vplivajo na zniževanje holesterola, kar pomeni, da so dobre za kri in srce. Ker so bogate s kalijem, ki znižuje krvni tlak, so redkvice priporočljive za vse, ki imajo visok krvni tlak, saj po svojem delovanju sproščajo krvne žile in olajšajo pretok krvi.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNaredi sam: Velikonočna košara iz testa
Naslednji članekPolnjena jajca v obliki piščančkov, razveselite za velikonočne praznike