Verjetno ste redkev jedli v solatah, vendar obstaja toliko različnih načinov, kako uživati ​​v tej osvežujoči zelenjavi – in več razlogov, da jih pogosteje jeste. Redkev, križnata zelenjava iz iste rastlinske družine kot ohrovt in brokoli, ponuja nekaj potencialno impresivnih koristi za zdravje. Tu so štiri glavne prednosti redkvice, pa tudi zdravi načini, kako jih vključiti v obroke in prigrizke.

Redkev je malo kalorična in vsebuje vrsto hranil

Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo (USDA) ima ena skodelica surove redkve manj kot 20 kalorij, le 4 grame ogljikovih hidratov (skoraj 2 grama vlaknin), skoraj gram beljakovin in je brez maščob. Skodelica narezane redkvice zagotavlja tudi približno 30 % dnevne vrednosti imunsko podpornega vitamina C ter majhne količine vitaminov B, kalija, kalcija, železa in magnezija.

Redkvice vsebujejo zaščitne spojine

Dokazano je, da spojine, ki jih vsebuje redkev zmanjšujejo vnetje, ščitijo celice pred povzročitelji raka in motijo ​​rast rakavih celic. Spojine v redkvicah so pokazale tudi antibakterijsko delovanje, tudi proti bakterijam Helicobacter pylori , ki so povezane z razjedami in rakom na želodcu.

Redkev lahko ščiti pred diabetesom

Do leta 2060 naj bi se število odraslih v ZDA z diagnozo sladkorne bolezni predvidoma skoraj potrojilo. Čeprav uživanje več redkvic samo ne bo izničilo tveganja, raziskave kažejo na koristno razmerje med to zelenjavo in boleznijo.

Vsebujejo mnogo antioksidantov

Antioksidant je postal modna beseda, ki živilo označuje za zdravo ali funkcionalno koristno. Dokazalo se je, da antioksidanti resnično igrajo vlogo pri zmanjševanju vnetja in zaščiti celic pred poškodbami ter preprečujejo prezgodnje staranje in bolezni.


Zadnji prispevki

Prejšnji članek10+ najlepših grafik za dekoracijo vaših sten
Naslednji članekVideo, zaradi katerega boste imeli polepšan dan