Paradižnik je zagotovo najbolj priljubljeno poletno sadje (ja, paradižnik je sadje). Je vsestransko uporaben, saj ga lahko uporabljamo za solate, omake, priloge, žar priloge, vložnine, skratka kjerkoli nam srce poželi. Toda, kaj pravzaprav sploh vemo o tem čudovitem, okroglem sadežu? Verjetno ne prav veliko, zato smo izbrskali nekaj zanimivosti, da vam razširimo obzorja.

NE SPREGLEJTE: Vse o paradižniku (sajenje, vzgoja, najboljši recepti)

  1. Izvor paradižnika ni Italija. Drobnoplodni divji paradižnik so Azteki leta 700 našega štetja selektivno vzgojili in naredili večje plodove.

2. Paradižnik je bil najprej rumen. Prve sorte, pripeljane v Evropo v 16. stoletju, so bile rumene sorte. Pravzaprav je Italija paradižnik poimenovala “Pomodoro”, kar v prevodu pomeni zlato jabolko.

3. Paradižnik je bil v Veliki Britaniji strupen. Britanci so menili, da je paradižnik preveč podoben volčji breskvi – strupeni halucinogeni rastlini, ki naj bi jo uporabljali za čarovništvo – zato so rastlino šteli za strupeno.

4. Obstaja črv, ki je posebej poimenovan po paradižniku. Tomato Horn Worm je zelen kot listi na rastlini paradižnika in je dolg 3-4 cm z rogom na hrbtu. Ti črvi lahko prevzamejo zaplate rastlin paradižnika in pojejo vse pridelke, ker so tako zelo neopazni.

5.  Po vsem svetu obstaja okoli 10.000 sort paradižnika.

6. Glede na Guinnessovo knjigo rekordov (iz leta 2013) je najtežji paradižnik tehtal 3,5 kilograma in je bil vzgojen v Oklahomi.

7. Paradižnik potuje v vesolje. NASA in njeni partnerji vodijo program Tomatosphere. Semena paradižnika pošljejo na Mednarodno vesoljsko postajo, jih vrnejo na zemljo in oddajo v učilnice. Otroci nato gojijo vesoljska semena, skupaj s semeni, ki niso zapustila Zemlje, da bi ugotovili, ali obstajajo razlike.

8. Paradižnik ni samo okusen, ampak tudi zdrav. Paradižnik ima močan prehranski učinek. Skodelica surovega paradižnika vsebuje več kot 2 grama vlaknin . So tudi zdrav vir vitamina C, vitamina K, kalija in mangana. Likopen, antioksidant, ki daje večini paradižnikov rdečo barvo, je povezan z manjšim tveganjem za srčne bolezni in raka.

NE SPREGLEJTE: Kako vzgojiti velike paradižnike?

Prejšnji članekJe varno kuhati z lesenimi kuhalnicami in pripomočki?
Naslednji članekRecept za domač sladoled, za katerega potrebujete le 3 sestavine