Ko gre za izbiro pripomočka za kuhanje, je možnosti skoraj preveč. Uporabite lahko plastiko, nerjaveče jeklo, silikon ali les? Lesene kuhalnice so že od nekdaj priljubljene v kuhinjah – in to z dobrim razlogom – toda ali so dejansko varne za kuhanje?

lesene kuhalnice

Zakaj bi morali kuhati z lesenimi kuhalnicami?

Večina ljudi rado uporablja lesene kuhalnice, ker ne opraskajo posode. Ne glede na vrsto lonca ali ponve, ki jo uporabljate, so lesene kuhalnice varne za uporabo brez nevarnosti prask ali drugih madežev, kar vašo posodo za kuhanje ohranja dlje časa.

Ne samo, da so lesene kuhalnice dovolj mehke, da varujejo posodo, ampak so tudi dovolj trdne, da jih lahko uporabite v skoraj vsakem receptu. Dovolj so trpežne za mešanje gostih enolončnic ali strganje prismojenih kosov z dna ponve – in pri tem ne povzročajo nelagodja v vaših rokah.

MORDA VAS ZANIMA TUDI: 5 kuharskih napak, ki jih pogosto naredimo in se jih ne zavedamo

Najboljši del – odporne so na vročino. Za razliko od plastičnih se lesene kuhalnice ne stopijo pri visokih temperaturah. Prav tako se ne bodo zelo segrele, kot pripomočki iz nerjavečega jekla, tako da vam ni treba skrbeti, da bi si opekli roke.

Ker ne prevajajo toplote in so izolirane, veljajo lesene kuhalnice za “tople”, kar pomeni, da jih lahko spustimo v posodo pri jedeh, ki jih je treba kuhati pri določeni temperaturi in ne bodo spremenile temperature jedi.

Uporaba lesenih kuhalnic ne bo nikoli vplivala na vaš recept. Če ste že kdaj pripravili recept s kovinsko kuhalnico in ste potem mislili, da ima hrana kovinski okus, je to verjetno zato, ker je tako. Nekateri materiali reagirajo z živili, zlasti s kislo hrano, in lahko spremenijo okus vašega recepta.

lesene kuhalnice

Kakšne so slabosti kuhanja z lesenimi kuhalnicami?

Po vseh prednostih uporabe lesenih kuhalnic se zdi, da pomanjkljivosti sploh ne obstajajo. Vendar pa je glavna pomanjkljivost uporabe obarvanje.

Ker so lesene kuhalnice porozne, lahko absorbirajo barve – zlasti iz jedi s paradižnikom, peso ali drugimi pigmentiranimi sestavinami. Dobra novica je, da bodo madeži izginili z ustreznimi tehnikami čiščenja, tako da to ne bi smela biti velika skrb.

lesene kuhalnice

Ali je varno kuhati z lesenimi kuhalnicami?

Preprosto povedano, da, varno je kuhati z lesenimi žlicami. Lesene kuhalnice se v kuhinjah uporabljajo že leta – res stoletja.

Študija je pokazala, da čeprav lahko lesene kuhalnice vpijejo tekočine in olja iz hrane, se te tekočine in morebitne bakterije ne bodo znova pojavile, ko so v lesnih porah. Bakterije bodo naravno umrle v nekaj urah, ne da bi se razširile na kaj drugega.

Da bodo vaše lesene kuhalnice varne in čiste, jih temeljito umijte z milom in vročo vodo ter pustite, da se popolnoma posušijo, da vse bakterije odmrejo. Če ste res zaskrbljeni zaradi bakterij, lahko žlice razkužite tudi z vodikovim peroksidom ali razredčeno raztopino belila.

NE SPREGLEJTE: Uporaba timijana v kuhinji

 

Prejšnji članekVse, kar morate vedeti in storiti, da bo vaša kopalnica prijeten prostor
Naslednji članekZanimiva in zabavna dejstva o paradižniku, ki jih še niste vedeli!