Kajenje cigaret je glavni vzrok za približno 30 % vseh smrti zaradi raka v Združenih državah, pri čemer do 80 % smrtnih primerov zaradi pljučnega raka pripisujejo kajenju. Škodljive snovi v cigaretnem dimu lahko povzročijo razvoj raka skoraj na vseh delih človeškega telesa, vključno z nekaterimi najpogosteje diagnosticiranimi vrstami raka. Zato je zadnji čas, da prenehate s kajenjem.
Vrste raka, povezane s kajenjem
Ameriški kirurg je določil 12 vrst raka, ki jih neposredno povzroča kajenje:
- Pljuča, sapnik in bronhiji,
- orofaringealni prostor,
- požiralnik,
- grlo,
- kolorektalni rak,
- jetra,
- želodec,
- mehur,
- mieloična levkemija,
- trebušna slinavka,
- ledvice in ureterji,
- maternični vrat.
Cigaretni dim vsebuje več kot 7000 kemikalij, med katerimi jih je za najmanj 70 znano, da so rakotvorne. To vključuje snovi, kot so arzen, radioaktivni polonij-210 in živo srebro. Rakotvorne kemikalije lahko poškodujejo DNK, kar povzroči nenormalno rast celic, ki se lahko širi na zdrava tkiva. Poleg tega kajenje oslabi imunski sistem, kar otežuje boj proti raku.
Pasivno kajenje in rak
Pasivno vdihavanje cigaretnega dima lahko poveča tveganje za pljučni rak za do 30 % v primerjavi z ljudmi, ki niso izpostavljeni pasivnemu kajenju.
Prednosti opustitve kajenja
Ni varne oblike uporabe tobaka. Tveganje za razvoj raka se poveča že ob kratkotrajni izpostavljenosti. Vendar opustitev kajenja močno zmanjša tveganje za razvoj raka. Manj cigaret kot pokadite in prej kot prenehate kaditi, manjše je tveganje. Pet let po opustitvi kajenja se tveganje za raka na ustih, grlu, požiralniku in mehurju prepolovi, tveganje za raka materničnega vratu pa postane enako kot pri nekadilcih. Dvajset let po prenehanju kajenja je verjetnost za raka na ustni votlini, grlu, glasilkah ali trebušni slinavki skoraj enaka kot pri tistih, ki nikoli niso kadili.
Zadnji prispevki
- Recept za švedske mesne kroglice, kot jih dobite v priljubljeni trgovini s pohištvom
- Gnojenje s kokošjim gnojem: Kdaj koristi in kdaj škodi?
- To je recept za noro testo, ki ga lahko uporabite za pripravo kruha, pice, kolačkov, žemljic …
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo otroke, a le tisti z najbolj ostrimi očmi lahko v 7 sekundah opazijo banano
- To je sestavina, ki jo dodajte omakam namesto moke, da jih zgostite
- Kremna cvetačna juha je nekaj, kar bo pogosto na vašem jedilniku