Zamrzovalnik je ena izmed kuhinjskih naprav, ki nam lahko prihrani največ časa in denarja, če ga le znamo pravilno uporabiti in izkoristiti njegove prednosti.

Sicer lahko nekaj časa traja, preden ga dodobra organizirate, a ko boste to obvladali, bo postal vaš najboljši kuhinjski prijatelj! Za začetek zavrzite nekaj let staro meso, ki je na zadnjem delu zamrzovalnika že primrznjeno ob steno. Zavrzite vse, kar je tako staro in obdano z ledom, da ne veste več, kaj je notri, prav tako vse, kar ni označeno, kaj sploh je. Cilj je namreč ustvariti pregleden in organiziran prostor, za katerega boste točno vedeli, kaj v njem shranjujete, imeli vse na dosegu roke ter tako prihranili čas, trud in denar.

Katera so živila, ki jih je obvezno treba imeti v zamrzovalniku?

1. Označeno meso, ribe in morsko hrano

Ko kupite meso in ribe, jih posamično zapakirajte in označite, da boste vedeli, kaj se skriva v vrečkah in posodah. Tako boste imeli vedno pri roki posamezne kose za pripravo obroka zgolj zase ali več oseb. Meso in ribe imejte vedno shranjene na istem mestu v zamrzovalniku.

Nasvet: če imate čas, voljo in navdih, lahko surovo meso pred zamrzovanjem že na pol pripravite; npr. premažete z začimbami ali ga marinirate, nato zamrznete tako, da leži zravnano in ploščato v zamrzovalnih vrečkah ali posodah. En večer prej, preden ga boste želeli uporabiti, ga le prestavite v hladilnik, da se odtaja in naslednji dan v času kuhanja bo nared za pripravo; odtajan in lepo prepojen z dišečimi aromami!

2. Pripravljene končne jedi

Verjetno niste še nikoli pomislili, da bi zamrznili kuhan končni obrok kot so npr. testenine, rižota, jedi s kvinojo, amarantom in podobne. Tudi juhe in ostale enolončnice so idealne v ta namen – en obrok damo v posodo in zamrznemo za dni, ko ne bomo imeli časa ali energije kuhati, a se ne bomo želeli poslužiti nezdrave hitre (junk) hrane. A tovrstno zamrzovanje že pripravljenih jedi je nadvse prikladno, že zlasti za dni, ko preprosto nimamo časa kuhati ali smo preveč utrujeni.

Nasvet: tiste dni, ko nimate časa ali energije za kuhanje, skuhajte veliko posodo rižote, testenin, obare ali juhe, jo porazdelite na obroke za eno ali dve osebi in zamrznite v vrečke ali posode. Ko se boste čez nekaj dni na smrt utrujeni in lačni vračali domov, boste imeli obrok pripravljen v borih nekaj minutah – če pa že veste, da boste naslednji dan pozni, pa obrok iz zamrzovalnika prestavite v hladilnik že večer ali jutro prej in obed bo pripravljen v pičlih 3 minutah!

3. Zamrzovanje ‘dvojnih jedi’

Na ta način večina ne pomisli, a ko kuhamo omake za razne jedi, jih lahko skuhamo dvakratno količino in damo preostanek zamrzniti za posamične obroke. Kljub vsemu so testenine, amarant, kvinoja in parboiled riž kuhani v približno 10 minutah – omake pa terjajo več časa, zato je zelo prikladno, da imamo že pripravljene in jih medtem, ko se kuha glavna jed, le odtajamo in segrejemo.

Nasvet: če imate voljo in čas, lahko ob enem kuhanju pripravite različne omake; ko je omaka končana, jo del prestavite v posodo za zamrzovanje, del pa začinite z dodatnimi začimbami, dodajte zelenjavo in še malo povrite. Tako boste imeli ob enem kuhanju dve različni omaki!

4. Poletno sadje

Poleti, ko je na voljo toliko sadja po ugodnejših cenah, se ga splača kupiti več in zamrzniti. Npr. ananas, jagode, borovnice … vse to je sadje, ki ga poleti lahko kupite svežega in zamrznete. Večje sadeže – npr. ananas – pred tem seveda olupite in narežete na rezine.

Nasvet: ključno pravilo pri zamrzovanju jagodičevja, da se izognemo veliki enotni zamrznjeni kepi je, da potem, ko ga operemo, res temeljito odcedimo vso vodo in dodobra osušimo.

5. Zamrznjena zelenjava

Čeprav nič ne more nadomestiti sveže, organsko pridelane zelenjave z vrta, je zamrznjena sveža zelenjava še vedno neprimerljivo bolj zdrava in polna koristnih snovi kot tista, ki se tedne valja po prevozih, v hladilnicah in nato še naših hladilnikih. Tudi kupljena zamrznjena zelenjava je zato bolj zdrava kot posedajoča po hladilnikih, saj dokazano ohrani več koristnih snovi. Ker je že pripravljena za nadaljnjo uporabo – torej očiščena, oprana in narezana – je tudi nadvse priročna in prihrani veliko časa. Skuhamo jo lahko samostojno ali pa v enolončnicah, rižotah in podobnih jedeh.

Nasvet: poskrbite, da boste imeli zamrznjeno in tako vedno na dosegu roke čim bolj raznovrstno zelenjavo – tako boste imeli tudi več možnosti za pripravo raznolikih in okusnih jedi.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekEU Avtodeli – Spletna trgovina z rezervnimi avto deli
Naslednji članekKako odstraniti lak za nohte z oblačil?