Zdi se, da vemo vse ali skoraj vse o tem, kaj jemo, ker pozorno preberemo etikete. Toda ali lahko to zagotovo trdimo? Sestavili smo seznam zanimivih dejstev, zaradi katerih boste spremenili svoje mnenje o vaši prehrani. Pripravljeni?
6. Gojenje GSO rastlin je dovoljeno v večini držav
V večini držav je gensko spremenjene pridelke mogoče gojiti brez omejitev, saj še vedno ni znanstvenih dokazov, da so takšni pridelki bolj škodljivi od naravnih. Najbolj razširjeni GSO so soja, koruza, bombaž, repica in sladkorna pesa.
5. Pravi balzamični kis ni nikoli poceni
Tradicionalni balzamični kis se proizvaja iz soka sveže obranega belega grozdja, ki ga prevrejo, da nastane koncentrat, ki se nato fermentira s počasnim staranjem vsaj 3 leta (najboljše vrste – do 100 let). Seveda pa tako zapleten proces proizvodnje vpliva na ceno. Zato ste lahko ob nakupu steklenice balzamičnega kisa za par Evrov prepričani, da še zdaleč ni pristna.
NE SPREGLEJTE: Ste vedeli, da lahko kis uporabite na toliko različnih načinov? (Mi tudi ne)
4. Jemo žuželke in sploh ne vemo
Živilski pigment karmin, znan tudi kot E120, se uporablja za dodajanje rdeče barve živilom. Vendar vsi ne vedo, da se karmin proizvaja iz karminske kisline, ki jo proizvajajo nekatere luskaste žuželke.
3. Kečap lahko naredimo brez paradižnika
Kljub temu, da je paradižnik poceni (v primerjavi z wasabijem, na primer), ga pogosto zamenjamo s cenejšimi sestavinami, kot so jabolčna omaka, različna zgoščevalna sredstva, barvila in drugi dodatki. Če želite razlikovati ponarejen kečap, najprej poglejte njegovo barvo – mora biti rdeča ali temno rdeča. Kar zadeva konsistenco, pravi kečap ne sme biti preveč voden.
2. Nekatera živila lahko izginejo za vedno
Žal so zaradi globalnega segrevanja in drugih negativnih dejavnikov nekatera živila na robu izumrtja. To vključuje:
- Nekatere vrste jabolk, ki potrebujejo hladnejše zime.
- Avokado, zaradi dejstva, da je njegova pridelava nedonosna.
- Banane je prizadela epidemija glivičnih bolezni in rastline so začele hitro odmirati.
- Med. V zadnjih letih se je število čebeljih družin močno zmanjšalo.
- Čokolada. Kot navajajo znanstveniki, se je kakovost kakavovih zrn v zadnjih desetletjih močno poslabšala, zato so se pridelki zmanjšali za polovico.
1. Piščanci so postali veliko večji
V zadnjih 60 letih so piščanci postali veliko večji, predvsem njihove prsi in noge. Nekateri pravijo, da so za te spremembe odgovorni dodani hormoni in steroidi. Vendar kmetje trdijo, da rasti piščancev ne povzročajo prepovedana zdravila, temveč izboljšana sodobna reja, boljši življenjski pogoji in redni veterinarski nadzor.
NE SPREGLEJTE: Hrana, ki jo lahko kupite na zalogo in ima dolg rok trajanja