Ječmen je žitno zrno z žvečljivo teksturo in blagim okusom po oreščkih. Je seme določene vrste trave, ki raste v zmernem podnebju po vsem svetu in je bilo eno prvih žit, ki so jih gojile starodavne civilizacije.

Pravzaprav arheološki dokazi kažejo, da so ječmen v Egiptu gojili pred več kot 10.000 leti. Oluščeni ječmen velja za polnozrnato zrno, saj je bila med predelavo odstranjena le neužitna zunanja lupina.

Koristi polnozrnatega ječmena ne izvirajo le iz vsebnosti vlaknin, ampak tudi iz njegovih fitonutrientov, ki so rastlinske spojine s koristnimi učinki na zdravje, je tudi ugotovila študija .

Uporabe in koristi ječmena za zdravje so nedvomno vrhunske, zato mnogi nutricionisti priporočajo uvedbo tega starodavnega žita v kakršni koli obliki v vsakodnevno prehrano.

1. Poln vitalnih snovi za zdravje

Ječmenova semena so obogatena s koristnimi hranili, kot so vitamini, minerali in rastlinske spojine. Kosmiči, moka, zdrob itd. so bogati viri vlaknin, molibdena, selena in mangana. V ječmenovi moki so prisotni tudi drugi vitalni elementi, kot so baker, fosfor, niacin, magnezij, vitamin B1 in krom. Skupina antioksidantov v ječmenu vodi do zmanjšanja tveganja za nastanek raka in srčno-žilnih bolezni.

2. Prispeva k izgubi teže

Če sledite najnovejšim trendom hujšanja, dodajanje ječmenovega prahu vaši prehrani ne bo novost. Prednosti ječmenovega prahu vključujejo zatiranje lakote in spodbujanje občutka sitosti. Visoka vsebnost vlaknin v ječmenu, zlasti beta-glukana, tvori v črevesju gelasto snov, ki upočasni prebavo in absorpcijo vitalnih snovi.

3. Izboljša zdravje prebave

Ječmenovi izdelki so vedno znani po koristih zdravju črevesja. Za to izboljšanje so odgovorne sestavine, bogate z vlakninami, zlasti netopne vlaknine. Ječmenova netopna vlakna povečajo količino blata, pospešijo odvajanje blata in zmanjšajo zaprtje.

, 8 razlogov, zakaj je ječmen žito, ki ga morate uvesti v prehrano

4. Krepi zdravje žolčnika

Ječmen je zelo učinkovit pri izboljšanju zdravja žolčnika, tako da lahko prepreči žolčne kamne. Vrsta netopnih vlaknin v ječmenu lahko prepreči razvoj in nastanek žolčnih kamnov ter zmanjša verjetnost operacije žolčnika.

5. Nadzoruje raven holesterola

Beta-glukan iz ječmenovih semen lahko pomaga znižati raven slabega holesterola tako, da se veže na žolčne kisline. Jetra uporabljajo holesterol iz krvi za tvorbo novega žolča, ki na koncu vpliva na raven holesterola v krvi. Torej lahko ječmen prepreči nastanek in nadzoruje raven holesterola.

6. Zmanjšajte tveganje za srčno-žilne težave

Fitokemikalije – flavonoidi ječmena so odgovorni za zaščito človeškega telesa pred boleznimi srca in ožilja. Poleg tega folna kislina in železo prispevata k nastajanju rdečih krvnih celic in oksigenaciji krvi za izboljšanje splošnega zdravja srca.

7. Vzdržuje raven sladkorja v krvi

Nižji glikemični indeks lahko vzdržujejo vitalni elementi za zdravje, kot je magnezij, ki je v velikih količinah prisoten v ječmenu. Magnezij prav tako pomaga izboljšati proizvodnjo insulina in vzdrževati raven sladkorja v krvi. Ječmenove jedi, kot sta kaša in juha, lahko z visoko vsebnostjo vlaknin učinkovito pomagajo pri nadzoru sladkorne bolezni tipa 2.

8. Okrepi zdravje kosti

Ječmenova semena so polna cinka, bakra, magnezija in drugih mikrohranil in lahko tako izboljšajo zdravje kosti. Vsa ta mikrohranila so zelo aktivna pri razvoju in mineralizaciji kosti, krepijo kosti in zagotavljajo boljšo strukturo kosti. Človek ima lahko močnejši skeletni sistem z rednim uživanjem ječmenovega prahu.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Nežna skutna torta s sadjem (popolna sladica)
Naslednji članekRecept za slastno bučkino rolado brez moke