Od vseh spojin v našem telesu je holesterol morda eden najbolj znanih. Okoli te maščobne snovi je veliko napačnih informacij. V tem članku vam bomo podali vse pomembne informacije, ki jih morate vedeti o holesterolu.

Holesterol je bistvena sestavina živalskih celičnih membran; kot takega ga sintetizirajo vse živalske celice. Ne glede na njegovo slabo ime je holesterol bistven za življenje. Če je v krvi prisoten v visokih koncentracijah, povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Holesterol se skupaj z drugimi snovmi, kot sta maščoba in kalcij, kopiči v plakih na stenah arterij. Sčasoma to zoži krvne žile in lahko povzroči zaplete, vključno s kapjo in srčnim infarktom . Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da je krivec za 2,6 milijona smrti vsako leto ravno povišan holesterol. Glede na tako razširjenost ni presenetljivo, da je napačnih informacij o holesterolu veliko.

Napačna informacija 1: Ves holesterol je slab

Kot je bilo omenjeno v uvodu, je holesterol vitalna sestavina celičnih membran. Poleg svoje strukturne vloge v membranah je tudi bistven pri proizvodnji steroidnih hormonov, vitamina D in žolčne kisline. Torej, čeprav so visoke ravni dejavnik tveganja za bolezni, brez holesterola ne bi mogli preživeti. Holesterol ni slab. To je nedolžen opazovalec, ki ga v našem sodobnem življenjskem slogu danes napačno obravnavajo.

Poleg funkcij holesterola v telesu je pomemben tudi način njegovega prenosa, ali je škodljiv za zdravje. Holesterol se premika naokoli z lipoproteini, ki so sestavljeni iz maščob in beljakovin. Ta prevoz poteka na dva glavna načina.

Lipoprotein nizke gostote (LDL) prenaša holesterol iz jeter v celice, kjer se uporablja v več procesih. Ljudje včasih označujejo LDL za “slab” holesterol, ker visoke ravni holesterola LDL v krvnem obtoku povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja.

Lipoprotein visoke gostote (HDL) se pogosto imenujejo “dober” holesterol, ker prenašajo holesterol nazaj v jetra. Ko je tam, se holesterol odstrani iz telesa in s tem zmanjša tveganje za srčno -žilne bolezni.

holesterol

Napačna informacija 2: Imam zdravo telesno težo, ne morem imeti visokega holesterola

Ravnovesje holesterola je v resnici odvisno od tega, kaj jemo, pa tudi od naše genetike. Na primer, človek se lahko rodi z genetsko nagnjenostjo, da holesterola ne predela učinkovito.

Ker je genetsko, se to imenuje družinska hiperholesterolemija in je lahko pogosta. Teža je bolj funkcija vašega podedovanega metabolizma in ravnovesja med porabljenimi kalorijami. Tudi če imate zdravo težo, je lahko vaš holesterol nenormalen. Drugi dejavniki, ki vplivajo na vaš holesterol, so hrana, ki jo jeste, vaše telesne navade, ali kadite in koliko alkohola pijete. Tudi vsi ljudje s prekomerno težo nimajo visokega holesterola.

Napačna informacija 3: Če bi imeli visok holesterol, bi imeli simptome

V večini primerov visok holesterol ne bo povzročil simptomov. Zato je priporočljivo opraviti redne preiskave krvi za odkrivanje visokega holesterola. Starost, pri kateri začnete s pregledovanjem, in pogostost pregleda so odvisni od vaših posameznih dejavnikov tveganja. 

Edini simptomi, s katerimi lahko povežemo holesterol, bi bili pozni simptomi, ko je prekomerno kopičenje holesterola odgovorno za poškodbe in zamašitev srca in ožilja. To povzroča bolečine v prsih (angino pektoris), srčni infarkt ali celo nenadno smrt. Visok holesterol vodi v tiho kopičenje oblog v arterijah, dokler ni tako hudo, da pride do kapi ali srčnega napada.

Napačna informacija 4: Če bom jedel veliko holesterola, bom imel visoke ravni holesterola

Ta tema je nekoliko bolj zapletena, kot bi lahko pričakovali. Holesterol, ki ga zaužijemo, ni nujno neposredno povezan z ravnjo holesterola. Uživanje sladkorja (ali preprostih ogljikovih hidratov) lahko povzroči višje ravni holesterola, tudi če nekdo ne poje veliko holesterola.

Napačna informacija 4: Imam manj kot 40 let, zato mi ni treba preverjati holesterola

Čeprav obstaja nekaj razprav o tem, kdaj začeti preverjati ravni holesterola, nekateri priporočajo pregled že pri 20 letih. Čim dlje so vaše krvne žile zasičene s krvjo, ki vsebuje previsoko raven holesterola, se tveganje za bolezni srca in ožilja pozneje v življenju poveča. Priporočila navajajo, da je treba prvo kontrolo holesterola opraviti v najstniškem življenju, če pa imate močno družinsko anamnezo, jo morate preveriti prej. 

POVEZANO: Kako znižati holesterol s prehrano

Prejšnji članekPozitivne lastnosti uživanja gob
Naslednji članekSteklenice za losjone, zlomljeni lončki, zvitki papirnatih brisač, … vse to lahko ponovno uporabite