Lahko jih pečete, dušite, cvrete in naredite juho. Toda sredi sezone bučk tudi uporaba vseh receptov morda ne bo dovolj, da bi porabili kupe bučk, ki bujno rastejo na vašem vrtu.
Če se znajdete v tej situaciji, vam z veseljem povemo, da obstaja preprosta rešitev: zamrznite jih. Z zamrzovanjem bučk boste imeli dostop do te sveže zelenjave vse leto in še posebej čez zimo, ko zelenjave primanjkuje.
Sledite tem štirim preprostim korakom in zamrznite bučke:
- Čiščenje in pranje bučk
- Priprava bučk
- Blanširanje bučk
- Zamrzovanje
1. Čiščenje in pranje bučk
Vaše bučke naj bodo dobro oprane (in skrtačene, če so zelo umazane). Po zamrznitvi jih ne boste mogli očistiti. V tem koraku odstranite tudi pecelj in morebitne odrgnine ali poškodbe na njih.
2. Priprava bučk
Bučke narežite na kocke – tako bodo najboljše za pripravo v polpetkih, juhah, rižotah ali kjerkoli že jih boste uporabili.
3. Blanširanje bučk
Blanširanje je nujen korak, da bučke v zamrzovalniku ne postanejo kašaste.
Za blanširanje bučk zavrite neslan lonec vode. Vanj stresite bučke in kuhajte 1 minuto. Nato jih položite v skledo z ledeno vodo, da ustavite proces kuhanja. Ko so vaše bučke ohlajene, je čas, da preidete na zamrzovanje.
4. Zamrzovanje
Ohlajene bučke shranite v plastične vrečke za zamrzovanje in jih položite v zamrzovalnik. Če želite bučke zamrzniti tako, da jih boste po koščkih jemali iz zamrzovalnika, naredite dvojno zamrzovanje. Bučke položite na pladenj tako, da se ne dotikajo, in zamrznite, nato zamrznjene prestavite v vrečke za zamrzovanje.
NE SPREGLEJTE: Kako zamrzniti sveže sadje in zelenjavo?