Fižol navadno jemo v različnih enolončnicah, v slovenski različici pasulja – pašta fižol in v solatah. Tokrat vam predstavljamo recept za odlično enolončnico, ki bo navdušila tudi tiste, ki jim ta zelenjava ni najbolj pri srcu.
Sestavine
- Fižol – 500 g
- Voda – 2 litra
- Lovorjev list – 4 kos
- Čebula – 3 kos
- Zelena – 2 kos
- Paradižnikova pasta – 1 žlica
- Česen – 6 kosov
- Koriander – 1 čajna žlička
- Črni poper – 1/3 čajne žličke
- Sol – 1 žlica
- Peteršilj – 70 g
Postopek
- Fižol skuhamo v loncu. Ko voda zavre, jo zamenjamo.
- Dodamo čili in lovorjev list in kuhamo 2 uri.
- Sesekljamo čebulo (najhitreje gre na tale način).
- V ponev damo olje in pražimo čebulo, dokler ne postekleni – 5 minut.
- Nasekljamo zeleno in jo dodamo k čebuli. Pražimo 6 minut.
- Dodamo žlico paradižnikove paste in dobro premešamo.
- Ko je fižol kuhan, odstranimo čili in lovorjeve liste ter ga odcedimo.
- V vodo od fižola damo sol, koriander, poper in česen, dobro premešamo.
- Fižol pretlačimo, a ne vsega. Zalijemo z vodo in začimbami ter premešamo in dodamo k paradižnikovi omaki s čebulo.
- Zalijemo z 200 ml vode in kuhamo še nekaj minut.
- Sesekljamo peteršilj in ga damo v jed.