Stročji fižol pridno raste in če ga imate posajenega, obstaja velika verjetnost, da vam ne bo uspelo pojesti vsega. V tem primeru vam pripročamo, da si ga shranite za ozimnico. Izbrskali smo najbolj priljubljen recept za vlaganje stročjega fižola v slanico, ki ga v zimskem času lahko uporabite za solate, omake, boranjo in podobno.
Sestavine
- 1 kg stročjega fižola
- 1,5 l vode
- 50 g soli
- 1 jedilna žlica nerazredčenega kisa za vlaganje
Postopek
Stročji fižol operite in očistite. Špičk vam ni potrebno porezati. Stroke prerežite na dva ali tri dele, odvisno od njihove dolžine in jih dajte v lonec z vrelo vodo. Dodajte kis in sol ter kuhajte približno pol ure na zmernem ognju. Vmes preverite, ali je morda fižol že kuhan, saj se ne sme razkuhati.
Ko se fižol kuha, pripravite kozarce za vlaganje in nove pokrove. Kozarcev ne segrevajte, imejte jih le na kovinski podlagi, da ne počijo, ko boste vanje polagali vroč fižol. Pazljivo z žlico vanje vlagajte še vroč fižol in zalijte s tekočino v kateri se je kuhal. Kozarce tesno zaprite in jih obrnite na glavo (na pokrovček). Zaprte kozarce po nekaj časa obrnite in pokrijte z deko ali kuhinjsko krpo. Počakajte, da se ohladijo in jih nato shranite na primerno mesto, kjer ne bodo izpostavljeni svetlobi in višjim temperaturam. Tako pripravljen fižol ima rok uporabnosti približno eno leto.
Nasvet
- Stročji fižol vložen v slanici se odlično poda k različnim mesnim narezkom kot priloga in osvežitev jedi.
- Najboljši je rumeni stročji fižol, lahko pa za vlaganje uporabite tudi zelenega.
- Če ga boste uporabili za solate, lahko poleg vložite tudi majhne glavice šalotke.
Morda vas zanima tudi:
- Vse, kar morate vedeti o gojenju stročjega fižola, da bo bogato obrodil
- Recept: Stročji fižol v paradižnikovi omaki